Która herbata jest najzdrowsza?
Polacy piją herbatę prawie tak często jak kawę. Są to zdecydowanie napoje, które dominują w naszym jadłospisie. Warto zatem wiedzieć, który rodzaj jest najzdrowszy i najlepszy dla naszego organizmu.
Na łamach Smakoszy wielokrotnie pisaliśmy o tym jak herbata może wpłynąć na nasze zdrowie. Wspominaliśmy o zaletach herbaty z korzeni pietruszki , czy mniej oczywistych wyborach, takich jak herbata czosnkowa czy dobroczynnych właściwościach herbaty z cebulą .
Czy wszystkie herbaty są zdrowe?
Warto zaznaczyć, że choć herbaty są oczywiście zdrowym wyborem, ich nadmierne spożywanie może okazać się szkodliwe . Najlepiej więc zachować umiar, gdyż teina w zbyt dużych dawkach może spowodować, że staniemy się bardziej nerwowi czy rozdrażnieni.
Co więcej picie tego napoju w nadmiarze może zahamować wchłanianie się żelaza . Z kolei herbatę czarną odradza się osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze. W nadmiarze może zaszkodzić też małym dzieciom.
Właściwości czarnej i czerwonej herbaty
Herbata czarna jest najpopularniejsza w Polsce. Najlepiej pić ją po posiłku, gdyż dobrze wpływa na trawienie . Zawiera sporo teiny, która poprawia pamięć i koncentrację . Ma też działanie bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi , a nawet pomaga wzmocnić kruche naczynia krwionośne.
Herbata czerwona z kolei nazywana jest "zabójcą tłuszczów". Wiele osób kojarzy ją właśnie z odchudzaniem. Dzieje się tak, ponieważ pobudza wydzielanie soków trawiennych i przyspiesza metabolizm . Napój ten korzystnie wpływa na wątrobę – zwiększa poziom enzymów wątrobowych, odpowiedzialnych za usuwanie alkoholu z organizmu. Chroni też zęby przed bakteriami.
Źródło: Pixabay/TerriC
Właściwości herbaty zielonej i białej
Herbata zielona zawiera ogromną liczbę antyoksydantów, które opóźniają proces starzenia i działają antybakteryjnie. Ponadto tak jak herbata czerwona, przyspiesza spalanie kalorii i wypływa na utratę wagi. Pomaga też regulować poziom glukozy i wydzielanie insuliny. Zapobiega też tworzeniu się kamieni nerkowych i sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu . Zawiera też sporo cennych witamin grupy B, C, E I K oraz olejki eteryczne i związki mineralne.
Z koeli herbata biała jest najmniej przetworzoną i najdelikatniejszą z herbat. Ma bardzo podobne właściwości do herbaty zielonej, jednak posiada więcej antyoksydantów opóźniających procesy starzenia. Wyróżnia ją jednoczesne zwiększenie lipolizy i blokowanie adipognezy – jest więc wprost stworzona dla osób chcących zrzucić nadprogramowe kilogramy. Świetnie też pobudza.
Która herbata jest najzdrowsza?
Biorąc więc pod uwagę wszystkie te informacje, najzdrowsze dla naszego organizmu są więc herbata zielona i biała . Najlepiej pić te liściaste, bez żadnych dodatków typu cukier czy cytryna.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: apteline.pl, poradnikzdrowie.pl