Dobroczynne właściwości herbaty z cebulą
Cebula od dawna wykorzystywana jest w medycynie ludowej, a właściwości lecznicze są znane od wieków. Przez wieki była najcenniejszym lekiem zwalczającym szkorbut, czyli ostry brak witaminy C. Dawniej kobiety pocierały cebulą swoje szyje, aby wspomóc prace tarczycy.
Cebula ma niesamowite właściwości, pomaga przy wielu dolegliwościach
Cebula zawiera silne substancje bakteriobójcze, potrafiące zniszczyć bakterie, oporne na działanie antybiotyków. Jest też bogata w fosfor, magnez cynk, siarkę czy krzem. To właśnie te minerały wzmacniają odporność organizmu na wszelkie infekcje i choroby.
Jednak to nie wszystkie jej właściwości. Surowa lub duszona na wodzie działa przeciw zaparciom. Poprawia też trawienie. Jednak nie wszystkie osoby mogą ją przyjmować w postaci surowej. Nie jest wskazana przede wszystkim osobom z ciężkimi dolegliwościami nerek, zapaleniem jelit czy innymi chorobami układu pokarmowego. Ponadto, nadmiar cebuli w diecie może spowodować wzmożenie objawów zgagi.
Co ciekawe, cebula może też pomóc, gdy jesteśmy po imprezie suto zakrapianej alkoholem. Sprawdzi się wtedy zupa cebulowa. Jest świetną propozycją, gdyż doskonale poprawia funkcjonowanie nadwyrężonej alkoholem wątroby. Jednak w postaci płynnej, lepiej przyjmować cebulę w połączeniu z herbatą - ten zaskakujący miks nie ma sobie równych.
Na co pomaga herbata z cebulą?
Połączenie herbaty z cebulą pomaga przede wszystkim na niestrawność i inne trawienne dolegliwości. Warto jednak zaznaczyć, że samą herbatę możesz zrobić albo z cebuli, albo z łupin z cebuli, bowiem to w nich znajdują się m.in. kwercetyna, będąca naturalnie występującym antyoksydantem, często stosowanym w leczeniu alergii. Kwestię dodawania cebuli w łupinie do rosołu poruszaliśmy też w tym artykule.
Zmniejsza też ona ryzyko powstania chorób sercowo-wieńcowych. Właściwości kwercetyny potwierdzają wyniki badań ekspertów z University of Maryland Medical Center. Poza tym łupiny z cebuli zawierają cenne flawonoidy, które hamują rozwój wirusów takich jak np. wirus opryszczki.
Taka herbata jest też świetna dla alergików, gdyż ma działanie przeciwhistaminowe. Może też pozytywnie wpłynąć na astmatyków – zmniejszyć ilość ataków astmy. Sprawdzi się na suchy kaszel. Z kolei w przypadku cukrzyków - obniży poziom cukru we krwi.
Herbata z cebuli może przynieść ulgę również w przypadku obrzęku czy bólu nóg. Jej picie zaleca się też osobą chcącym oczyścić organizm, gdyż usuwa metale ciężkie i inne toksyny z organizm. Przypisuje się jej też działanie uśmierzające ból w czasie menstruacji.
Przygotowanie herbaty z cebuli lub z łupin z cebuli
Aby przygotować herbatę z cebuli, należy obrać warzywo i przekroić je u podstawy na krzyż. Potem umieścić ją w szklance nacięciem do góry i zalać ok. 200 ml ulubionej gorącej herbaty, najlepiej czarnej. Po 15 minutach należy wyjąć cebulę i wypić pozostały napój. Zaleca się spożywanie herbaty codziennie przed zaśnięciem.
Z kolei do przygotowania herbaty z łupin cebuli potrzeba skórek z dwóch średniej wielkości cebul. Wystarczy zalać je dwiema szklankami gorącej wody i przez około 15 minut gotować na wolnym ogniu. Następnie przecedzić napój przez sitko. Zalecane jest picie 1/4 szklanki trzy razy dziennie, na pół godziny przed większymi posiłkami.
Artykuł nie jest poradą medyczną. W razie wszelkich wątpliwości i problemów zdrowotnych skonsultuj się z odpowiednim specjalistą.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: ABC Zdrowie, Smak Dnia, O2