Zalety herbaty z korzenia pietruszki
Korzeń pietruszki od lat słynie ze swoich licznych prozdrowotnych zalet. Warzywo najbardziej jest znane jako składnik włoszczyzny na bazie, której przygotowujemy wywar do różnych zup m.in. rosołu.
Okazuje się, że może być on również składnikiem prozdrowotnych napojów. Korzyści robią ogromne wrażenie! Korzeń pietruszki może być naturalnym lekarstwem na dolegliwości żołądkowe. Pozwoli też oczyścić nerki i jelita z toksyn.
Zalety korzenia pietruszki
Korzeń pietruszki działa pozytywnie na pracę układu pokarmowego. Można go stosować m.in. przy braku łaknienia, problemach ze wzdęciami oraz bólami brzucha. Warzywo jest zalecane w przebiegu zapalenia trzustki oraz diecie przy dnie moczanowej.
Napar z korzenia pietruszki pozwoli usunąć z organizmu zbędne toksyny. Wynika to z faktu, że stymuluje on wydalanie moczu. Poniżej podajemy przepis na prostą do wykonania herbatę z korzenia pietruszki.
Przepis na herbatę z korzenia pietruszki
Składniki:
500 g korzenia pietruszki
500 ml wody
Sposób wykonania:
Dokładnie oczyść korzeń pietruszki, obierz i drobno posiekaj. Następnie wrzuć je do rondla i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj warzywo na małym ogniu przez około 20 minut.
Po ugotowaniu odcedź napój. Pij go na gorąco, najlepiej między posiłkami w ciągu dnia. Herbatę możesz posłodzić łyżeczką miodu. Dlaczego warto ją pić? Zdradzamy poniżej!
Dlaczego warto pić herbatę z korzenia pietruszki?
Herbata z korzenia pietruszki ma liczne zalety. Jest bogata w witaminę C, dlatego wzmocni naszą odporność i ochroni przed przeziębieniem. Napar z pietruszki pozytywnie wpłynie także na pracę nerek i jelit, które oczyści z niechcianych złogów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: Poradnik Zdrowie/ Smak Dnia