Smakosze.pl Produkty Które żółtko jest najzdrowsze? Mało kto zna poprawną odpowiedź
Fot. Shutterstock/fbu2309

Które żółtko jest najzdrowsze? Mało kto zna poprawną odpowiedź

16 marca 2025
Autor tekstu: Adam Moskal

Bez jajek mało kto wyobraża sobie śniadanie. Pożywne, pełne witamin i minerałów sprawiają, że mamy dużo energii do rozpoczęcia dnia. Dodatkowo mnogość sposobów przygotowania oraz podania powodują, że chętnie po nie sięgamy.

Regularnie spotykamy się z różnymi kolorami żółtek, jak i skorupek. Większość z nas zbytnio się nad tym nie zastanawia. Niektórzy mogą jednak zadać sobie pytanie: które z nich jest najzdrowsze? W poniższym tekście na nie odpowiem.

Jajko jajku nierówne

W jajkach, jak wspomniałem wyżej, jest od groma substancji odżywczych. Poza wieloma witaminami i minerałami znajduje się w nich również to, co najważniejsze - białko. Podstawowy budulec naszych ciał, a także składnik potrzebny podczas zachodzących w nich reakcjach chemicznych.

Nie każde jajko jest jednak takie samo. Jajka kacze mają najwięcej witaminy A, E, B6, retinolu, niacyny czy ryboflawiny. Jajka od perliczek sprawdzą się na przykład dla osób z problemami miażdżycowymi czy uczulonymi na białko jaja kurzego. Przepiórki z kolei obdarowują nas jajkami o proporcjonalnie największej ilości wartości odżywczych.

Jak widzicie, jajka od kur nie są więc najlepszym wyborem, jednak to do nich mamy najłatwiejszy dostęp. Dlatego dzisiaj skupię się właśnie na tym rodzaju.

Kura.jpg
Fot. Canva
Kroję drobno i dodaję do mizerii. Kultowa surówka smakuje jak marzenie

Czy kolor żółtka może wskazać najzdrowsze jajko?

Przyjęło się, że im ciemniejsze żółtko, tym jajko jest zdrowsze. I w teorii tak jest, ponieważ ciemny kolor jest to sygnał, że kura żyje w dobrobycie, ma zróżnicowaną dietę i po prostu przyjemnie spędza swój kurzy czas. W praktyce nie zawsze przekłada się to na rzeczywistość.

Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem.

Kolor jest niezwykle silnie związany z dietą - produkty, które jedzą ptaki, mogą przenikać do jajek barwiąc skorupki , jak i żółtka. Nieuczciwi hodowcy mają swoje sposoby, aby przemycić w paszy specjalne barwniki, które mają oszukać nasze oczy. Częstą praktyką jest podawanie kurom kukurydzy, zawierającej w sobie karotenoidy, związki o wyraźnym pomarańczowo-czerwonym kolorze.

Kura i jajka.jpg
Fot. Canva

Które jajko wybrać?

Jeśli jednak posiadamy dobre i sprawdzone źródło jajek (osobiście polecałbym hodować swoje własne kury, ale to oczywiście zwykle nie jest możliwe) , warto wybierać te o intensywnym, ciemnym kolorze. Zazwyczaj to właśnie ten rodzaj ma więcej wartości odżywczych.

jajka (1).jpg
Fot. Canva

Mimo to niemal każde jajko od zaufanego hodowcy , który traktuje kury z miłością i szacunkiem, będzie dobre i zdrowe. Polecam więc zrezygnować z kupowania jajek z chowu klatkowego i ściółkowego, ponieważ nie są one humanitarne. Zwierzęta te żyją w ścisku, rzadko kiedy widzą świat zewnętrzny i słońce (jeśli w ogóle), a także karmione są najgorszymi paszami, jakie są dopuszczone. Wybierz mądrze i sięgnij po droższe jajka, ale miej czyste sumienie i zdrowszą dietę.

jajka (2).jpg
Fot. Canva
To mięso jest zdrowsze i lepsze od wieprzowiny. Polacy wciąż go nie znają
Taką sałatkę podaję co roku na Wielkanoc. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa i gyros
Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy