Kucharka pokazała przepis na ciasto na pierogi. Te proporcje są najlepsze
Ciasto na pierogi musi być delikatne i elastyczne. Ze sprawdzoną recepturą doświadczonej kucharki bez trudu zamkniecie w rozwałkowanej masie dowolny farsz. Wykonanie jest bardzo proste. Musicie spróbować.
Przepis na znakomite ciasto na pierogi
Elastyczna masa, która nie rozpadnie się podczas gotowania, uwalniając farsz do garnka, jest niezbędna, by przygotować pyszne danie kuchni polskiej. Niezależnie od wybranych dodatków, receptura doświadczonej kucharki sprawi, że bliscy będą zachwyceni waszymi pierogami.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- około 190 ml ciepłej wody
- 50 g masła
- 1 żółtko z dużego jaja
- pół łyżeczki soli
Jak przygotować ciasto na pierogi? Kucharka zdradziła sekret idealnej masy
Zaczynamy od zagotowania wody wraz z masłem. Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól oraz żółtko i dokładnie mieszamy. Kolejnym etapem jest ostrożne wlanie gorącej wody z masłem, podczas którego co chwilę wszystko mieszamy , by składniki dobrze się połączyły.
Gdy masa będzie już na tyle chłodna, że da się ją wziąć rękę, rozpoczynamy wyrabianie na stolnicy lub czystym blacie kuchennym. Po mniej więcej 8 minutach uzyskamy elastyczne ciasto na pierogi, które powinno odpocząć przez godzinę. Przykrywamy je i odkładamy na bok.
Jak wykorzystać ciasto na pierogi?
Z przygotowanej według powyższej receptury masy można formować pierogi o dowolnej wielkości. Farsz też może być zarówno słodki, jak i wytrawny — cukier nie był dodawany, więc smak ciasta jest neutralny.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na pyszne farsze, którym wypełnicie ciasto na pierogi. Spróbujecie koniecznie pysznej wersji ruskiego z dodatkiem mięty . Być może spodoba wam się też kompozycja na bazie soczewicy .