Smakosze.pl Przepisy Kucharka pokazała przepis na ciasto na pierogi. Te proporcje są najlepsze
canva/GMVozd

Kucharka pokazała przepis na ciasto na pierogi. Te proporcje są najlepsze

22 marca 2023

Ciasto na pierogi musi być delikatne i elastyczne. Ze sprawdzoną recepturą doświadczonej kucharki bez trudu zamkniecie w rozwałkowanej masie dowolny farsz. Wykonanie jest bardzo proste. Musicie spróbować.

Przepis na znakomite ciasto na pierogi

Elastyczna masa, która nie rozpadnie się podczas gotowania, uwalniając farsz do garnka, jest niezbędna, by przygotować pyszne danie kuchni polskiej. Niezależnie od wybranych dodatków, receptura doświadczonej kucharki sprawi, że bliscy będą zachwyceni waszymi pierogami.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • około 190 ml ciepłej wody
  • 50 g masła
  • 1 żółtko z dużego jaja
  • pół łyżeczki soli
Czy trzeba solić warzywa na sałatkę jarzynową? Mało kto zna tę zasadę

Jak przygotować ciasto na pierogi? Kucharka zdradziła sekret idealnej masy

Zaczynamy od zagotowania wody wraz z masłem. Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól oraz żółtko i dokładnie mieszamy. Kolejnym etapem jest ostrożne wlanie gorącej wody z masłem, podczas którego co chwilę wszystko mieszamy , by składniki dobrze się połączyły.

Gdy masa będzie już na tyle chłodna, że da się ją wziąć rękę, rozpoczynamy wyrabianie na stolnicy lub czystym blacie kuchennym. Po mniej więcej 8 minutach uzyskamy elastyczne ciasto na pierogi, które powinno odpocząć przez godzinę. Przykrywamy je i odkładamy na bok.

Jak wykorzystać ciasto na pierogi?

Z przygotowanej według powyższej receptury masy można formować pierogi o dowolnej wielkości. Farsz też może być zarówno słodki, jak i wytrawny — cukier nie był dodawany, więc smak ciasta jest neutralny.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na pyszne farsze, którym wypełnicie ciasto na pierogi. Spróbujecie koniecznie pysznej wersji ruskiego z dodatkiem mięty . Być może spodoba wam się też kompozycja na bazie soczewicy .

Elastyczne ciasto na pierogi.png
canva/Atide
Pokrój pora i dodaj ten owoc. Surówka będzie lepsza niż z restauracji
Wcale nie na oleju, ani na smalcu. Najlepsze kotlety mielone zrobisz używając tego tłuszczu
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy