Smakosze.pl

canva/Socha

Pokrój pora i dodaj ten owoc. Surówka będzie lepsza niż z restauracji

21 Marca 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Zrób surówkę z pora i gruszki do obiadu, a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy. Gruszka rewelacyjnie łączy się z pikantnym warzywem. Surówka jest wyraźna w smaku, lekko słodka i pasuje do każdego dania głównego.

Uniwersalna surówka z pora z pysznym dodatkiem

Surówkę z pora przygotujemy na wiele różnych sposobów. Mało kto wie jednak, że można dodać do niej gruszkę. Owoc podkreśla smak całej potrawy i sprawia, że surówka jest jeszcze lepsza. Połączenie pora, marchewki i gruszki zachwyci każdego.

Surówka z pora jest uniwersalnym dodatkiem do obiadu. Podamy ją z pieczonym, duszonym, smażonym mięsem, rybami i daniami przygotowanymi z warzyw. Do surówki dodajemy majonez i jogurt naturalny w proporcji 1:1. W ten sposób uzyskamy najlepszy smak.

Por, zwłaszcza młody, jest dość ostrym warzywem. Wystarczy jednak, że po pokrojeniu przelejemy go wrzątkiem, a będzie o wiele łagodniejszy. Surówka z pora nie będzie pikantna. Będzie delikatna i lekko słodka, ale jednocześnie wyraźna.

 

Promocyjne ceny w Biedronce

W Biedronce po prostu oszaleli. Masło i szynka w cenach jak z 2020 roku

CZYTAJ DALEJ

Przepis na szybką surówkę do obiadu

Składniki:
  • biała część pora
  • mała marchewka
  • duża gruszka
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • sok z cytryny

Surówka z pora i gruszki urozmaici każde danie

Posiekaj por i przełóż na durszlak, następnie przelej wrzątkiem i odstaw. Marchewkę zetrzyj na tarce, pokrój drobno gruszkę. Wszystkie przygotowane składniki przełóż do miski. Oprósz cukrem, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.

Do surówki dodaj majonez i jogurt. Ponownie wymieszaj całość i dopraw do smaku solą i pieprzem. Surówka jest gotowa. Będzie pysznym dodatkiem do pieczonego mięsa i innych potraw.

Przygotuj również surówkę z pora z jabłkiem , jest równie smaczna. Z pora ugotujesz przepyszną i pożywną zupę- w tym artykule poznasz przepis na krem z pora. Zrobisz ją w pół godziny.

surówka z pora.jpg
canva/arfo

 

puszysty sernik na Wielkanoc

Puszysty sernik z mlekiem i olejem. Lepszego w życiu nie jadłeś

CZYTAJ DALEJ
gotujący się rosół

Najlepsze kucharki wrzucają do rosołu ten składnik. Wychodzi nadzwyczaj złocisty

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >