Smakosze.pl

Screen z filmu pochodzi z kanału Środa Gotuje na Youtube

Czy trzeba solić warzywa na sałatkę jarzynową? Mało kto zna tę zasadę

21 Marca 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Sałatka jarzynowa jest prostą i smaczną potrawą, która wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Kluczowe są warzywa korzeniowe gotowane w mundurkach i osolonej wodzie. Dzięki nim sałatka nabiera charakterystycznego smaku.

Sałatka jarzynowa doprawiona musztardą i majonezem smakuje obłędnie

Sałatka jarzynowa jest kultową potrawą, którą serujemy na święta i większe uroczystości. Sekretem smaku są odpowiednio ugotowane warzywa korzeniowe, a także dodatek jabłka, ogórków kiszonych i pora. Warzywa przełamują słodycz marchewki, ziemniaków i selera.

Niektórzy sałatkę jarzynową doprawiają samym majonezem, inni dodają również jogurt naturalny. Do sałatki oprócz majonezu i jogurtu, warto dodać także łyżeczkę ulubionej musztardy, która podkręci smak całej potrawy.

Ze względu na majonez, por i jabłko, gotową sałatkę jarzynową przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 2 dni. Wyżej wymienione produkty dość szybko się psują, dlatego najlepiej przygotować warzywa w odpowiedniej ilości.

 

jak uratować mętny rosół

Jak uratować mętny, nieapetyczny rosół? Prosty patent zadziała od razu

CZYTAJ DALEJ

Zawsze sól warzywa na sałatkę jarzynową. Warzywa gotuj w mundurkach

Wszystkie warzywa do sałatki jarzynowej gotuj bez obierania. Warzywa gotowane w mundurkach mają zupełnie inny smak, niż obrane. Są bardziej wyraźne. Marchewki, seler, pietruszki i ziemniaki wyszoruj i włóż do garnka. 

Następnie zalej wrzącą wodą, wsyp łyżeczkę soli i gotuj na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż zmiękną i wbijesz w nie widelec. Po tym czasie ostudź warzywa, obierz i pokrój. Warzywa gotowane w osolonym wrzątku będą o wiele smaczniejsze.

Do ugotowanych warzyw dodaj kilka składników, które wzmocnią smak całej sałatki

W osobnym garnku ugotuj jajka. Do sałatki jarzynowej koniecznie dodaj również białą część pora, ogórki kiszone, groszek konserwowy i jabłko. Por posiekaj, przełóż na durszlak i sparz wrzątkiem. W ten sposób złagodzisz jego smak.

Groszek, jajka i warzywa korzeniowe są słodkie. Por doda lekkiej ostrości, a jabłko i ogórki kiszone kwaskowatości, która urozmaici smak całej potrawy. Wszystkie składniki pokrój w drobną kostkę, dopraw musztardą, majonezem, solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Na wielkanocny stół przygotuj również sałatkę jajeczną i galaretki drobiowe w kształcie jajek . Proste, ale efektowne i pyszne dania podbiją serca wszystkich gości.

sałatka jarzynowa.jpg
canva/Zoryanchik
surówka z pora i gruszki

Pokrój pora i dodaj ten owoc. Surówka będzie lepsza niż z restauracji

CZYTAJ DALEJ
kotlety mielone smażone na maśle klarowanym

Wcale nie na oleju, ani na smalcu. Najlepsze kotlety mielone zrobisz używając tego tłuszczu

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >

Porady

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >

Porady

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >