Smakosze.pl Przepisy Kucharz pokazał jak zrobić chrupiące placki z cukinii. Ta porada jest bezcenna, mało kto o tym pamięta
Materiał YouTube z kanału Kocham Gotować

Kucharz pokazał jak zrobić chrupiące placki z cukinii. Ta porada jest bezcenna, mało kto o tym pamięta

29 sierpnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Twoje placki z cukinii wychodzą wodniste i mało apetyczne? Sprawdź, jak przyrządza je uwielbiany kucharz. Dzięki 1 prostej sztuczce jego placuszki zawsze są soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. To dlatego, że pamięta o ważnej czynności.

Placki z cukinii już zawsze będą chrupiące

Piotr Ogiński to znany i lubiany kucharz. Rozpoznawalność zyskał dzięki udziałowi w popularnych kulinarnych show. Teraz swoją wiedzą dzieli za pośrednictwem zamieszczanych w internecie filmików. Tym razem pokazał, jak robić placki z cukinii.

Placki z cukinii często przysparzają wielu problemów. Potrafią rozpadać się na patelni, tworząc nieapetyczną masę. Aby tego uniknąć, konieczne jest pozbycie się wody ze startego warzywa. Po prostu oprósz je solą i odstaw na kilkanaście minut, a problem zniknie raz na zawsze.

tarcie cukinii.jpg
Canva / DebbiSmirnoff
Moja babcia wrzucała koper do szuflad. Gdy poznałam powód, zaczęłam robić to samo

Przepis na chrupiące placki z cukinii

Składniki:

  • 3 cukinie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • biała część pora
  • 1 jajko
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • śmietana 18%

Jak usmażyć najlepsze placki z cukinii

Cukinię na placki umyj i zetrzyj na grubych oczkach tarki . Oprósz ją obficie solą. Składniki wymieszaj i odstaw na 10-15 minut, aby warzywo wypuściło wodę . Po upływie tego czasu odsącz je, najlepiej na sicie .

Cebulę i czosnek do placków z cukinii drobno posiekaj . Pora pokrój w półtalarki i dokładnie wypłucz . Warzywa przerzuć do miski, dorzuć też odsączoną z wody cukinię . Na koniec wbij do nich jajko, dodaj mąkę oraz skrobię ziemniaczaną .

Składniki na placki z cukinii dopraw do smaku solą i pieprzem . Dołóż drobno posiekany koperek. Ciasto starannie wymieszaj . W międzyczasie zacznij rozgrzewać na patelni olej do smażenia placków z cukinii .

Ciasto na placki z cukinii wykładaj porcjami na gorący tłuszcz . Smaż z obu stron na złocisty kolor. Po zdjęciu z patelni odsącz je z nadmiaru oleju za pomocą ręcznika papierowego . Gotowe placki z cukinii podawaj z kwaśną śmietaną . Ta marynowana cukinia zachwyca smakiem i nie zawiera octu . Lepiej sprawdź, co zrobić, gdy cukinia ma gorzki posmak .

gotowe placki z cukinii.jpg
Canva / peredniankina

Źródło: YouTube Kocham Gotować

Zapomnij o szronie i lodzie w lodówce. Wystarczy znać 1 sztuczkę. Szkoda, że wcześniej o tym nie wiedziałam
Mama zawsze dodaje do zupy ogórkowej ten składnik. Najpierw się śmiałam, teraz nie wyobrażam sobie gotować jej inaczej
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy