Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Co roku marynuję cukinię w kaszubskim stylu. Przekonał mnie brak octu

Co roku marynuję cukinię w kaszubskim stylu. Przekonał mnie brak octu

Cukinia po kaszubsku
Materiał YouTube z kanału Swojskie jedzonko

Cukinia po kaszubsku jest prosta w wykonaniu i pyszna. Spodoba się zwłaszcza tym, którzy nie wyobrażają sobie marynowania warzyw w occie. Robię ją już od dawna i jestem więcej niż zachwycona.
 

Przekonałam się do cukinii po kaszubsku

Nigdy nie lubiłam warzyw z octu. Nadmiar sezonowych plonów trzeba było jednak jakoś zagospodarować. Odkąd trafiłam na przepis na cukinię po kaszubsku nie wyobrażam sobie powrotu do klasycznego marynowania.

Składniki:

  • 2 drobne cukinie
  • 1 czerwona papryka
  • 2 nieduże cebule
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 250 ml wody
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • cukier, sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Składników nie ma wiele, a gdy już je zbierzecie, z łatwością przygotujecie rarytas. Pełną wskazówek instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu dostępnej pod zdjęciem.

Cukinia w occie nie dla kazdego.jpg
canva/Petal Spirit
Zrób to z owocami, a dżem z aronii nie będzie cierpki. W mig pozbędziesz się goryczki

Jak zrobić cukinię po kaszubsku? Prosto i bez octu

Zaczynam od umycia warzyw i ścięcia końców cukinii. Nie obieram jej, a jedynie kroję w większą kostkę. Wrzucam do miski, solę i odstawiam na bok. Czekam aż puści sok, który odleję. W międzyczasie oczyszczam paprykę i kroję ją w paski. Cebulę rozdrabniam w piórka.

Szklę warzywo, a pod koniec dodaje przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażam paprykę i pozbawioną wody cukinię. Wsypuję przyprawy i dodaję koncentrat pomidorowy.

Duszę około 7 minut — warzywa muszą pozostać lekko chrupiące. Uzyskany przysmak przenoszę do wyparzonych słoików zaraz po zakończeniu przyrządzania. Pasteryzuję w piekarniku i studzę w wyłączonym urządzeniu.

Do czego pasuje cukinia po kaszubsku?

Lubię zjeść ja z kaszą i podsmażonym wędzonym tofu. Taka kombinacja jest świetnym pomysłem na obiad w kilka chwil. Można też podać chrupiącą wersję sojowego zamiennika nabiału.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy z wykorzystaniem cukinii. Konieczne przetestujcie dżem z dodatkiem cytryn. Fanom warzyw w octowych marynatach polecamy wyrazistą cukinię w zalewie musztardowej.

Cukinia po kaszubsku jest pyszna.jpg
canva/Ksenia Chernaya, Pexels