Co roku marynuję cukinię w kaszubskim stylu. Przekonał mnie brak octu
Cukinia po kaszubsku jest prosta w wykonaniu i pyszna. Spodoba się zwłaszcza tym, którzy nie wyobrażają sobie marynowania warzyw w occie. Robię ją już od dawna i jestem więcej niż zachwycona.
Przekonałam się do cukinii po kaszubsku
Nigdy nie lubiłam warzyw z octu. Nadmiar sezonowych plonów trzeba było jednak jakoś zagospodarować. Odkąd trafiłam na przepis na cukinię po kaszubsku nie wyobrażam sobie powrotu do klasycznego marynowania.
Składniki:
- 2 drobne cukinie
- 1 czerwona papryka
- 2 nieduże cebule
- 1 mały ząbek czosnku
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 250 ml wody
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- cukier, sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Składników nie ma wiele, a gdy już je zbierzecie, z łatwością przygotujecie rarytas. Pełną wskazówek instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu dostępnej pod zdjęciem.
Zrób to z owocami, a dżem z aronii nie będzie cierpki. W mig pozbędziesz się goryczkiJak zrobić cukinię po kaszubsku? Prosto i bez octu
Zaczynam od umycia warzyw i ścięcia końców cukinii. Nie obieram jej, a jedynie kroję w większą kostkę. Wrzucam do miski, solę i odstawiam na bok. Czekam aż puści sok, który odleję. W międzyczasie oczyszczam paprykę i kroję ją w paski. Cebulę rozdrabniam w piórka.
Szklę warzywo, a pod koniec dodaje przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażam paprykę i pozbawioną wody cukinię. Wsypuję przyprawy i dodaję koncentrat pomidorowy.
Duszę około 7 minut — warzywa muszą pozostać lekko chrupiące. Uzyskany przysmak przenoszę do wyparzonych słoików zaraz po zakończeniu przyrządzania. Pasteryzuję w piekarniku i studzę w wyłączonym urządzeniu.
Do czego pasuje cukinia po kaszubsku?
Lubię zjeść ja z kaszą i podsmażonym wędzonym tofu. Taka kombinacja jest świetnym pomysłem na obiad w kilka chwil. Można też podać chrupiącą wersję sojowego zamiennika nabiału.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy z wykorzystaniem cukinii. Konieczne przetestujcie dżem z dodatkiem cytryn. Fanom warzyw w octowych marynatach polecamy wyrazistą cukinię w zalewie musztardowej.