Moja babcia wrzucała koper do szuflad. Gdy poznałam powód, zaczęłam robić to samo
Koper często wykorzystuje się do przygotowywania kiszonek. Moja babcia wrzucała go jednak również do szuflad kuchennych szafek. W końcu zapytałam ją o powód. Odpowiedź mnie zaskoczyła, ale zdobyta wiedza przydaje mi się do dziś.
Koper pomaga w walce z molami spożywczymi
Wcześniej aromatyczną rośliną interesowałam się głównie latem, kiedy planowałam przygotowanie moich ulubionych przetworów, czyli ogórków kiszonych. Pamiętam jednak jak znajome walczyły z molami.
Gdybym wtedy wiedziała, że moja babcia do ich wyeliminowania stosuje gałązki kopru, mogłyby uniknąć długiej walki z uciążliwymi owadami i strat żywności. Jak je wykorzystuje? Zdradzam w dalszej części artykułu.
Poszła na lody do cukierni Stefano Terrazino. Takiej oceny nikt się nie spodziewałJak skutecznie odstraszyć mole?
Mole uwielbiają przebywać w suchych produktach. Chcąc zabezpieczyć nasze zapasy mąki i strączków, warto wrzucić całe baldachy kopru do miejsc, w których je przechowujemy. Ułożone na półce szafki czy w szufladzie, odstraszą robaki.
Moja babcia zawsze trzymała też bukiet z zioła zawieszony nieopodal kuchenki. Powiedziała mi jeszcze, że zamiast kopru można też wyłożyć suszone liście laurowe. Nie pamiętam, aby kiedykolwiek wyrzucała kuchenne zapasy.
Jak przechowywać suche produkty?
Zapasy kuchenne w moim domu zawsze zgromadzone były w jednym miejscu. Babcia przesypywała produkty do szczelnych pojemników, których mole nie były w stanie uszkodzić. Najczęściej wybierała słoiki po przetworach.
Na naszej stronie znajdziecie wskazówki, które pomogą wam przygotować szkło do umieszczenia w nich żywności. Sprawdźcie też jak skutecznie usunąć tłuszcz z kuchennych szafek.
Źródło: newsy.gotujmy, medonet