Smakosze.pl Przepisy Kultowe, niezastąpione kluski śląskie według babci Gosi
canva/sitriel

Kultowe, niezastąpione kluski śląskie według babci Gosi

30 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Kluski śląskie są jednym z ulubionych dodatków do obiadu. Podajemy je rzadziej niż gotowane ziemniaki, bo wiadomo, ich przygotowanie jest bardziej pracochłonne. Zostajemy jednak za to wynagrodzeni doskonałym smakiem i zadowoleniem domowników. Dziś kultowe, niezastąpione kluski śląskie przygotujemy według przepisu babci Gosi.

Klasyczny zestaw to kluski śląskie podane z wołową roladą i modrą kapustą. Jednak te pyszne, ziemniaczane kluski doskonale pasują też do innych dań. Najlepiej, żeby miały sos, bo wtedy napełni się nim dziurka i pysznie obleczony zostanie nim każdy klusek. Kluski śląskie możesz więc podać do gulaszu z dowolnego mięsa, a także do pieczonego drobiu.

Kultowe, niezastąpione kluski śląskie według przepisu babci Gosi

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • ok. 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej

  • sól

  • 1 jajko

  • mąka pszenna do podsypywania

Przygotowanie klusek śląskich

Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź je, osusz i jeszcze ciepłe dokładnie wytłucz lub przepuść przez praskę. Wystudź.

Ziemniaki umieść w misce, uformuj z nich kopułę. Podziel ją na 4 równe części. Jedną część wyjmij, a jej miejsce wypełnij mąką ziemniaczaną.

Potem z 4 części ziemniaków, mąki, jajka i szczypty soli zagnieć szybko gładkie ciasto. Podziel je na 3-4 części.

Z każdej części ziemniaczanego ciasta uformuj wałek, podsypując ciasto mąką. Pokrój go na małe kawałki. Z każdego uformuj kulkę, palcem zrób w niej wgłębienie.

W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją, wrzuć kluski. Gotuj je ok. 3 minuty, licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię. Kluski wyjmij na talerze łyżką cedzakową. Jeśli chcesz poznać przepis na pyszny gulasz , który możesz podać do klusek śląskich, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu też przepis na pieczoną kaczkę z sosem śliwkowym .

tłuczenie ziemniaków
tłuczenie ziemniaków

Źródło: canva/sirichai_asawalapsakul

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: urwiswakcji Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy