Kultowe, niezastąpione kluski śląskie według babci Gosi
Kluski śląskie są jednym z ulubionych dodatków do obiadu. Podajemy je rzadziej niż gotowane ziemniaki, bo wiadomo, ich przygotowanie jest bardziej pracochłonne. Zostajemy jednak za to wynagrodzeni doskonałym smakiem i zadowoleniem domowników. Dziś kultowe, niezastąpione kluski śląskie przygotujemy według przepisu babci Gosi.
Klasyczny zestaw to kluski śląskie podane z wołową roladą i modrą kapustą. Jednak te pyszne, ziemniaczane kluski doskonale pasują też do innych dań. Najlepiej, żeby miały sos, bo wtedy napełni się nim dziurka i pysznie obleczony zostanie nim każdy klusek. Kluski śląskie możesz więc podać do gulaszu z dowolnego mięsa, a także do pieczonego drobiu.
Kultowe, niezastąpione kluski śląskie według przepisu babci Gosi
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
ok. 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
-
sól
-
1 jajko
-
mąka pszenna do podsypywania
Przygotowanie klusek śląskich
Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź je, osusz i jeszcze ciepłe dokładnie wytłucz lub przepuść przez praskę. Wystudź.
Ziemniaki umieść w misce, uformuj z nich kopułę. Podziel ją na 4 równe części. Jedną część wyjmij, a jej miejsce wypełnij mąką ziemniaczaną.
Potem z 4 części ziemniaków, mąki, jajka i szczypty soli zagnieć szybko gładkie ciasto. Podziel je na 3-4 części.
Z każdej części ziemniaczanego ciasta uformuj wałek, podsypując ciasto mąką. Pokrój go na małe kawałki. Z każdego uformuj kulkę, palcem zrób w niej wgłębienie.
W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją, wrzuć kluski. Gotuj je ok. 3 minuty, licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię. Kluski wyjmij na talerze łyżką cedzakową. Jeśli chcesz poznać przepis na pyszny gulasz , który możesz podać do klusek śląskich, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu też przepis na pieczoną kaczkę z sosem śliwkowym .
Źródło: canva/sirichai_asawalapsakul
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: urwiswakcji Zapraszamy na nasz Instagram