Kupując rzodkiewkę łatwo o fatalną pomyłkę. Zawsze zwracaj uwagę na ten detal
Rzodkiewka właśnie pojawia się w sklepach i na straganach. Zakup warzywa pełnego cennych składników odżywczych i smaku nie jest jednak prosty. Wybierając produkt, warto zwrócić uwagę na kraj pochodzenia. Polskie okazy będą najsmaczniejsze.
Tania rzodkiewka w marketach
Lekko pikantna chrupiąca, o pięknych, intensywnie zielonych liściach — taka jest dobra rzodkiewka. Nowalijka cieszy się ogromną popularnością, lecz zakup sztuk o wyżej opisanych parametrach może stanowić wyzwanie.
Dlaczego? W popularnych sieciach handlowych króluje warzywo sprowadzane z Holandii. Jego cena nie jest wygórowana — zaledwie 2,99 zł za pęczek — ale walory są niestety wątpliwe. Rzodkiewki mają nieregularne kształty, żółknące liście i pomarszczoną skórkę Można się spodziewać, ze smak nie zachwyca.
Co powoduje obecność zagranicznych rzodkiewek?
Eksperci od polskich upraw są zgodni, że obecność warzywa z zagranicy przyczynia się do strat po ich stronie. Konsumenci wybierają, nierzadko nieświadomie, znikomej jakości towar, bo kusi ich niska cena i chcą skorzystać z okazji, że już są w sklepie.
Pochodzące z rodzimych upraw rzodkiewki trafiają więc do skupów lub są sprzedawane na lokalnych bazarkach. Taka sytuacja z kolei nie pozwala na sprawne „pozbywanie się” towaru i jego migrację do klienta. W konsekwencji warzywa jest dużo i jego wartość spada.
Wybierajmy rzodkiewki z Polski
Polskie warzywo nie tylko wesprze lokalną gospodarkę, ale też będzie miało więcej smaku. Produkt nie spędzi długiego czasu w transporcie i trafi do nas w dobrym stanie, zachwycając smakiem.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na przysmaki z rzodkiewki. Szczególnie polecamy wersję zapiekaną z czosnkiem . Z liści natomiast warto przygotować pikantne pesto — jest idealne do makaronu.
Źródło: warzywa.pl