Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Takich placków ziemniaczanych jeszcze nie jadłeś. Ten trik nadaje im chrupkości

Takich placków ziemniaczanych jeszcze nie jadłeś. Ten trik nadaje im chrupkości

Chrupiące placki ziemniaczane
Screen z filmu na kanale YouTube Foodini

Placki ziemniaczane mogą być jeszcze bardziej chrupiące. Wystarczy, że starte ziemniaki namoczymy w wodzie i starannie odsączymy. Formowanie przysmaku będzie niesamowicie proste, a konsystencje zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Spróbujecie?
 

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane w tej odsłonie pokocha wielu smakoszy. Wykonanie jest proste, a zaprezentowany trik niezawodny. Spójrzcie tylko na zdjęcie ilustrujące nasz artykuł, które pochodzi z filmu opublikowanego na kanale YouTube Foodini, gdzie znajdziecie bardzo podobny przepis. Ślinka cieknie od samego patrzenia.

Składniki na chrupiące placki ziemniaczane:

  • 500 g ziemniaków
  • 10 g masła
  • 1 mała cebula
  • 80 g ulubionego sera żółtego
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • zimna woda
Wrzucasz cytrynę do herbaty? Chwila nieuwagi i straci cenne właściwości

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?

Zaczynamy od obrania i umycia ziemniaków. Następnie ścieramy je na tarce o większych oczkach i przenosimy do miski. Zalewamy wodą i płuczemy. Płyn zlewamy, dodajemy świeżą porcję i odstawiamy całość na 10 minut.

Po tym czasie warzywo przenosimy na durszlak wyłożony czystą ściereczką i dokładnie odciskamy z nadmiaru soków. Na dobrze rozgrzanym maśle zrumieniamy posiekaną cebulę, soląc ją zaraz po wrzuceniu. Dodajemy ziemniaki i smażymy przez 5 minut, cały czas mieszając zawartość patelni, by nic nie przywarło.

Przenosimy warzywa do miski. Gdy nieco ostygną, dodajemy starty ser żółty, skrobię i przyprawy. Mieszamy, a następnie, korzystając z papieru do pieczenia, formujemy prostokątne placki ziemniaczane.

W tym celu kulkę masy rozpłaszczamy dłonią i wyrównujemy brzegi przy pomocy łopatki. Uformowane placki ziemniaczane przenosimy na 10 minut do zamrażalnika, po czym smażymy w solidnej porcji dobrze rozgrzanego oleju, aż się zrumienią.
 

Jak podać chrupiące placki ziemniaczane?

Chrupiące placki ziemniaczane znakomicie smakują z kwaśną śmietaną. Możecie dodatkowo zaserwować plastry wędzonego łososia. Pyszną opcją będzie także polanie dania sosem grzybowym.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na placki ziemniaczane i nie tylko. Polecamy prosty patent, w którym kultowe danie przygotujemy bez ścierania warzyw. Być może skuszą was także fuczki, czyli smażone danie z kiszonej kapusty. Jest obłędnie pyszne.

Źródło: YT/Foodini