Smakosze.pl Przepisy Kuzynka dała mi przepis na knedle bez ziemniaków. Pukałam się w głowę, a teraz robię tylko takie
Canva/lenazap

Kuzynka dała mi przepis na knedle bez ziemniaków. Pukałam się w głowę, a teraz robię tylko takie

7 września 2023

Knedle to smaczna propozycja na obiad u schyłku lata. Zwykle ciasto na to danie przygotowujemy z dodatkiem ziemniaków. Jednak ja przyrządzam ciasto na knedle bez nich. Daje inny i bardzo zdrowy produkt. Polecam przepis na knedle bez ziemniaków.

Knedle, czyli letni obiad

Knedle kojarzą nam się z letnimi smakami. To pyszne danie może być doskonałą propozycją na wrześniowy obiad. Teraz śliwki są najsmaczniejsze i warto wykorzystać je w swojej kuchni. Sezon na te zdrowe i smaczne owoce trwa do końca października.

Do przyrządzenia knedli doskonale nadają się śliwki renklody lub śliwy cacanska lepotica. . Lubiane węgierki zostawcie na powidła. Renklody są mięsiste, słodkie, a pestka dobrze odchodzi. Polecam przepis na pyszne knedle. Do ciasta nie dodajemy ziemniaków. Czym je zastępujemy?

śliwki
Canva/mrpluck
Domownicy bez przerwy proszą mnie o to ciasto. Robię je tylko kilka chwil, zawsze się udaje

Knedle z twarogiem, czyli pyszna delikatność

Przepis na knedle z twarogiem dostałam od kuzynki. Na początku trudno było mi uwierzyć, że knedle bez dodatku ziemniaków wyjdą i do tego będą tak pyszne . Twaróg jest znakomitym dodatkiem do ciasta na knedle. Nadaje im delikatności i kremowego smaku.

Jest też bardzo zdrowy i  rewelacyjnie pasuje do smaku śliwek. Knedle z dodatkiem twarogu przyrządzić bardzo szybko. Twaróg wystarczy rozgnieść widelcem i połączyć z innymi składnikami. Wypróbujcie ten przepis, bo knedle z twarogiem są pyszne.

Jak zrobić knedle z twarogiem?

Składniki:

  • 500 g tłustego twarogu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 1 kg śliwek
  • ⅓ łyżeczki cukru na każdą śliwkę
  • 6 łyżek masła
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki cukru
  • cynamon

W misce widelcem rozgniatamy twaróg. Dodajemy do niego mąkę, jajka i sól. Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek i do każdej śliwki dodajemy szczyptę cukru. Ciasto na knedle wykładamy na stolnicę i rolujemy.

Ciasto dzielimy na kawałki, wkładamy do kawałków po śliwce i zamykamy je, czyli robimy kulki. Knedle gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie. Gdy wypłyną, to gotujemy je 8 minut. Podajemy jeszcze ciepłe z dodatkiem roztopionego masła, cukru i cynamonu. Pisaliśmy o knedlach od Tomasza Strzelczyka. Podawaliśmy przepis na knedle z innym dodatkiem niż śliwki.

knedle ze śliwkami
Canva/A_Lein

Źródło: przyslijprzepis.pl

Biorę butelkę i wlewam do niej tą masę. Po chwili cieszę się największym przysmakiem
Zawsze sypię szczyptę do smażonej cebulki. Wychodzi o niebo lepsza
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy