Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o śliwkach. Knedle zrobisz z innym dodatkiem. Dosłownie rozpływają się w ustach
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.11.2022 11:57

Zapomnij o śliwkach. Knedle zrobisz z innym dodatkiem. Dosłownie rozpływają się w ustach

Zapomnij o knedlach ze śliwkami. Wytrawne knedle z bryndzą są absolutnym hitem
canva/ arfo

Czym zwykle nadziewasz knedle? Z pewnością ich wnętrze wypełniają owoce. My jednak dzisiaj zapraszamy Was na knedle z bryndzą. Są prostym, szybkim i przepysznym daniem obiadowym, które zrobisz z kilku podstawowych składników. Jeśli jednak nie masz bryndzy, kluski możesz nadziać farszem z ostrzej doprawionego twarogu.

Bryndza to podhalański ser produkowany z mleka owczego o słonym, nieco pikantnym smaku. Bryndza jest serem doskonałym do sałatek, np. z łososiem lub rukolą. Świetnie łączy się również z mięsem i pieczywem. Bryndzę wykorzystasz także do farszu na pierogi lub do knedli.

Knedle z bryndzą zachwycą smakiem całą rodzinę. Delikatne, ziemniaczane ciasto i wyraźny w smaku ser to doskonałe połączenie. Knedle podasz na kilka sposobów: możesz przygotować do nich podsmażoną na maśle bułkę tartą, możesz zeszklić na maśle cebulę, a także zrobić skwarki z wędzonego boczku.

Samo ciasto na knedle jest niezwykle proste w przygotowaniu. Knedle możesz zrobić również z ziemniaków z poprzedniego dnia, żeby nic w kuchni się nie zmarnowało. Jeśli jednak będziesz robić knedle od początku, ziemniaki koniecznie ugotuj w mundurkach.

Wytrawne knedle z bryndzą. Pyszny obiad gotowy w kilka chwil

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 300 g mąki pszennej

  • jajko

  • pół łyżeczki soli

  • 200 g bryndzy

  • 4 łyżki masła do podania

  • bułka tarta/ cebula/ boczek wędzony do podania

Jak zrobić wytrwane knedle z bryndzą? Knedle wychodzą za każdym razem

Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie, następnie ostudź, obierz i przeciśnij przez praskę. Masę przełóż na stolnicę podsypaną mąką, w środku zrób wgłębienie. Do środka wbij jajko, wsyp sól i mąkę i zagnieć szybko ciasto.

Ciasto podziel na części, z każdej części uformuj wałek o średnicy ok. 3 cm i pokrój na mniejsze kawałki. Bryndzę drobno pokrusz. Każdy kawałek ciasta rozpłaszcz w dłoniach, w środek włóż starty ser i przykryj ciastem, formując kule.

Knedle wrzucaj na gotującą się, osoloną wodę i gotuj je 3 minuty, licząc od momentu wypłynięcia, wyjmij je łyżką cedzakową. Do knedli przygotuj bułkę tartą zasmażoną z masłem, zeszkloną cebulą na maśle lub skwarkami z boczku wędzonego, smacznego.

Pomysł na równie pyszny obiad? Przygotuj gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym. Gorąco polecam także rolady schabowe z farszem grzybowym, posmakują każdemu.

Knedle
canva/Piotr Krzeslak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: