Smakosze.pl Przepisy Leciutki galaretkowiec z 3 składników. Najlepsze ciasto bez pieczenia
fot. youtube.com/kulinarneprzygody

Leciutki galaretkowiec z 3 składników. Najlepsze ciasto bez pieczenia

5 listopada 2024

Oto może nie do końca ciasto, ale na pewno zabawny i przyjemny dla oka deser. Przygotowujemy go bez pieczenia i to zaledwie z trzech składników. Cała trudność polega chyba na cierpliwości, z jaką należy czekać na stężenie galaretki.

Galaretkowiec bez pieczenia

Galaretka, obok kisielu i budyniu , to jeden z najprostszych deserów, jakie można sobie wyobrazić. Często przygotowujemy ją po prostu z owocami. Jednak równie łatwo przemienić kilka opakowań galaretki w takie ciasto bez pieczenia.

Taki galaretkowiec jest kolorowy i zabawny. Będzie świetnym deserem i ozdobą stołu na przykład na dziecięcych przyjęciach. Jednak niezależnie od wieku, z jedzenia go każdy będzie miał sporo frajdy.

galaretka na ciasto
fot. youtube.com/kulinarneprzygody
Wbij goździki w cytrynę i włóż do szafy. Pozbędziesz się irytującego problemu

Ciasto z galaretki

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kulinarne przygody. Autorka używa tam jogurtu greckiego jako bazy ciasta bez pieczenia. Można też z powodzeniem wykorzystać śmietankę kremówkę.

Składniki

  • 2 opakowania galaretki cytrynowej lub bez aromatu
  • 3 opakowania galaretek o wyrazistych kolorach
  • ½ l jogurtu greckiego lub śmietanki kremówki

Przygotowujemy galaretkowiec

Kolorowe galaretki wysypujemy na osobne płaskie talerze i każdą zalewamy szklanką wrzątku. Czekamy do wystudzenia. Następnie przekładamy do lodówki, aż stężeją.

Białą galaretkę zalewamy połową litra wrzątku, mieszamy i czekamy do wystudzenia. W osobnej misce robotem ubijamy lekko jogurt , a jeśli używamy śmietanki, ubijamy ją na puszystą masę.

Do j ogurtu lub śmietanki cienkim strumieniem dolewamy galaretkę. Produkty powinny być podobnej temperatury, a galaretka wciąż płynna. Dolewając nie przestajemy miksować.

Kolorowe galaretki kroimy w kostki i układamy w keksówce i zalewamy ciastem lub dodajemy do rzadkiej masy, a następnie razem przelewamy do formy. Keksówkę dobrze jest wyłożyć folią spożywczą. Galaretkowiec odstawiamy na kilka godzin do lodówki, do pełnego stężenia.

Wypróbuj też przepisy na egzotyczną zupę ogórkową i zapiekankę Heni Foks .

ciasto z galaretką
fot. youtube.com/kulinarneprzygody
Gęsina w kakao, czyli wywiad z chefem Andreą Camastrą z nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji Nuta
Żadna fasolka po bretońsku. Węgierska smakuje 100 razy lepiej
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy