Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > 100 razy lepsza, niż klasyczna ogórkowa. Sekret tkwi w 1 dodatku
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 05.11.2024 06:00

100 razy lepsza, niż klasyczna ogórkowa. Sekret tkwi w 1 dodatku

zupa ogórkowa
Fot. Shutterstock

To nie zwykła zupa, to gęste i aromatyczne, pełne danie, które starczy za cały obiad. Główną rolę grają w niej ogórki kiszone, ale daleka jest od naszej ogórkowej. Próżno w niej też szukać ziemniaków, które zastąpiono innym wartościowym składnikiem. Wszystko razem to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Rossolnik z pęczakiem

Ta rosyjskiego pochodzenia zupa nazywa się rossolnik. Nieprzypadkowo nazwą kojarzy się z rosołem. Podobnie jak on, przynajmniej kiedyś, opiera się ona na wygotowywaniu słonych smaków z produktów, w tym wypadku ogórków kiszonych. Zamiast ziemniaków jednak, używa się w niej kaszy pęczak, wartościowej i niezwykle sycącej.

Podobne zupy, od naszej ogórkowej przez ukraińskie soljanki, są wszechobecne w całej Europie Wschodniej. Pokazują potęgę naszej kuchni, która miesza pospolite i tanie składniki w niezwykłe smaki. Jeśli odpowiednio często będziemy sięgać po podobne zdrowe zupy, nasza dieta z pewnością na tym skorzysta.

zupa jarzynowa

Książulo pokazał, jak go karmili w szpitalu. „Nie ma co gadać..."

Esencjonalna zupa ogórkowa

Tak gęsta zupa może być pełnym posiłkiem. Ma zaś tę przewagę nad typowymi daniami, że łatwo ją odgrzać, na czym nie dość, że nie straci, to może nawet zyskać. Można więc przygotować z powodzeniem obiad na dwa dni, a kto wie, czy nie więcej.

Składniki

  • 0,5 kg karkówki wieprzowej
  • 100 g pęczaku
  • 5 ogórków kiszonych
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • Kawałek selera
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Opcjonalnie: kilka zielonych oliwek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego i/lub paprykowego
  • 100 ml śmietany 18%
  • Liście laurowe i ziele angielskie
  • Sól, pieprz, majeranek

Zupa ogórkowa inaczej

W dużym garnku gotujemy od zimnej wody kotlety z karkówki z dwoma listkami laurowymi i kilkoma ziarnami ziela angielskiego oraz ziarnistego pieprzu. Po godzinie gotowania kotlety wyjmujemy i studzimy. W osobnym garnku zagotowujemy pęczak ok. dwie minuty krócej niż wynika z przepisu na opakowaniu.

Cebulę kroimy w grube pióra. Obraną marchewkę ścieramy na tarce i – razem z cebulą – podsmażamy krótko na maśle. Pietruszkę i selera obieramy i kroimy w mniejszą kostkę. Warzywa dodajemy do wywaru po mięsie. Deglasujemy patelnię po cebuli i marchewce.

Pod garnkiem znów zapalamy palnik i ustawiamy na niewielką moc. Dodajemy koncentrat pomidorowy lub paprykowy. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do garnka.

Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce. Razem z pęczakiem dodajemy je do zupy, kiedy ziemniaki będą już miękkie. Dodajemy także mięso pokrojone w paseczki. Gotujemy jeszcze przez 8-10 minut.

Pod koniec gotowania dodajemy oliwki, przyprawiamy zupę majerankiem i wodą spod ogórków. W razie potrzeby dodajemy jeszcze pieprzu. Zabielamy zahartowaną śmietaną i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Wypróbuj też przepis na szarlotkę pod kruszonką i sposób na gotowanie buraków.

zupa ogórkowa