Zrobiłem na próbę zapiekankę od Heni. Była tak dobra, że jutro zrobię ją kolejny raz
Henia Foks nazywa tę zapiekankę po prostu daniem jednogarnkowym. Z jej ciekawego przepisu powstaje jednak tani obiad o niezwykłych walorach. Ni to klopsiki z purée ziemniaczanym, ni to zapiekanka właśnie – jak by jednak nie było, pyszne danie.
Tani obiad jednogarnkowy
Łączenie ziemniaków z mięsem mielonym i zapiekanie pod pierzynką z sera nie wnosi pozornie nic odkrywczego. Henia Foks jednak ma na to swój sposób i jest on dość zaskakujący. Z jej przepisu wychodzi jednogarnkowe danie złożone z tradycyjnych składników – kotlecików mielonych i purée ziemniaczanego. Od normy odbiega ono tylko formą.
Zapiekanka taka, jak zresztą większość podobnych dań, jest świetnym sposobem na wykorzystanie starzejących się produktów i resztek. Można przygotować ją na bazie wcześniejszego puree ziemniaczanego lub ziemniaków z obiadu. Można też zrewitalizować zsychający się ser, zapiekając go na wierzchu dania.
Książulo pokazał, jak go karmili w szpitalu. „Nie ma co gadać..."Zapiekanka na tani obiad
Do przygotowania takiego taniego obiadu można też użyć dowolnego mięsa mielonego. Choć zwykłe kotlety mielone przygotowujemy zazwyczaj z wieprzowiny, warto częściej sięgać po zdrową wołowinę.
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 300 g mięsa mielonego
- 2-3 pomidory
- 100 g startej mozzarelli
- 250 ml mleka
- 30 g masła
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki bułki tartej (+ do panierowania)
- 2 łyżki mąki
- Sól, pieprz, przypawy, tłuszcz do smażenia
Zapiekanka z ziemniakami
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i ugniatamy z masłem i mlekiem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Wykładamy ją do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem lub olejem.
Mozzarellę ścieramy na tarce. Pomidory obieramy i miksujemy na płynną masę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Pozostałe składniki mieszamy z mięsem i wyrabiamy na kleistą masę. Z masy formujemy niewielkie pulpeciki. obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
Pulpeciki przekładamy na wyrównaną powierzchnię masy ziemniaczanej. Zalewamy zmiksowanymi pomidorami i posypujemy startym serem. Zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Wypróbuj też przepis na szarlotkę z kruszonką i sposób na szybkie gotowanie buraków.