Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zrobiłem na próbę zapiekankę od Heni. Była tak dobra, że jutro zrobię ją kolejny raz
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 05.11.2024 07:00

Zrobiłem na próbę zapiekankę od Heni. Była tak dobra, że jutro zrobię ją kolejny raz

zapiekanka Heni
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl

Henia Foks nazywa tę zapiekankę po prostu daniem jednogarnkowym. Z jej ciekawego przepisu powstaje jednak tani obiad o niezwykłych walorach. Ni to klopsiki z purée ziemniaczanym, ni to zapiekanka właśnie – jak by jednak nie było, pyszne danie.

Tani obiad jednogarnkowy

Łączenie ziemniaków z mięsem mielonym i zapiekanie pod pierzynką z sera nie wnosi pozornie nic odkrywczego. Henia Foks jednak ma na to swój sposób i jest on dość zaskakujący. Z jej przepisu wychodzi jednogarnkowe danie złożone z tradycyjnych składników – kotlecików mielonych i purée ziemniaczanego. Od normy odbiega ono tylko formą.

Zapiekanka taka, jak zresztą większość podobnych dań, jest świetnym sposobem na wykorzystanie starzejących się produktów i resztek. Można przygotować ją na bazie wcześniejszego puree ziemniaczanego lub ziemniaków z obiadu. Można też zrewitalizować zsychający się ser, zapiekając go na wierzchu dania.

składniki na zapiekankę
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl
Książulo pokazał, jak go karmili w szpitalu. „Nie ma co gadać..."

Zapiekanka na tani obiad

Do przygotowania takiego taniego obiadu można też użyć dowolnego mięsa mielonego. Choć zwykłe kotlety mielone przygotowujemy zazwyczaj z wieprzowiny, warto częściej sięgać po zdrową wołowinę.

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 300 g mięsa mielonego
  • 2-3 pomidory
  • 100 g startej mozzarelli
  • 250 ml mleka
  • 30 g masła
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej (+ do panierowania)
  • 2 łyżki mąki
  • Sól, pieprz, przypawy, tłuszcz do smażenia

Zapiekanka z ziemniakami

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i ugniatamy z masłem i mlekiem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Wykładamy ją do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem lub olejem.

Mozzarellę ścieramy na tarce. Pomidory obieramy i miksujemy na płynną masę. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Pozostałe składniki mieszamy z mięsem i wyrabiamy na kleistą masę. Z masy formujemy niewielkie pulpeciki. obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Pulpeciki przekładamy na wyrównaną powierzchnię masy ziemniaczanej. Zalewamy zmiksowanymi pomidorami i posypujemy startym serem. Zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Wypróbuj też przepis na szarlotkę z kruszonką i sposób na szybkie gotowanie buraków.

ścieranie sera
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl