Smakosze.pl Porady Leczo znów wyszło gorzkie? Oto 3 możliwe przyczyny i najlepszy ratunek
Canva/Piotr Krzeslak

Leczo znów wyszło gorzkie? Oto 3 możliwe przyczyny i najlepszy ratunek

4 sierpnia 2023

Leczo jest lubianym daniem jednogankowym, które syci i rozgrzewa. Ta popularna potrawa wywodzi się z kuchni  węgierskiej. Czasem zdarza się jednak, że leczo wychodzi gorzkie. Jakie są tego przyczyny? Czy możemy uratować nasze danie? Wyjaśniamy, jak uniknąć tych błędów w przyszłości.

Leczo- pyszne i pożywne

Leczo jest sztandarowym daniem kuchni węgierskiej, ale równie chętnie jest przyrządzane w Polsce, na Ukrainie, w Austrii, Słowacji i w Czechach . To danie przyrządzimy w prosty sposób i polubi je cała rodzina. Leczo syci, rozgrzewa i jest bardzo aromatyczne.

Niestety czasem zdarza się, że te lubiane danie węgierskie wychodzi nam gorzkie. Czy taką potrawę możemy jeszcze uratować? Czy raczej nasze gotowanie poszło na marne? Oto trzy możliwe przyczyny gorzkiego smaku lecza i najlepszy ratunek dla tej potrawy.

Znajdziesz go w każdym sklepie i kosztuje 2 zł. Jedz codziennie zamiast jogurtu, a nie pożałujesz

Dlaczego leczo wyszło gorzkie?

Jakość składników ma wielki wpływ na efekt, czyli smak dania. Niektóre warzywa zawierają kukurbitacynę, która odpowiada za gorzki smak. Ta substancja jest w  cukinii i ogórkach. Znajduje się w ich pędach i liściach.

Kukurbitacyna chroni roślinę przed szkodnikami i pasożytami. Jak możemy się jej pozbyć? Wystarczy pokroić cukinie, czy paprykę w mniejsze kawałki i posypać solą. Po kilkunastu minutach wydzieli się płyn z gorzką substancją. Wówczas należy go odlać i dodać warzywa do dania.

Papryka, czyli wybierz tę mniej gorzką

Niektóre odmiany papryk są wyjątkowo gorzkie. Dlatego warto sięgnąć po sprawdzoną, czyli paprykę Ramiro. Dzięki niej leczo będzie miało słodki posmak. Można też opiec inne papryki nad palnikiem i zdjąć z nich skórkę. To zapobiegnie pojawieniu się goryczy w daniu.

Przyczyną gorzkiego smaku lecza może być też przypalenie papryki w proszku podczas podsmażania. Jeśli mamy do czynienia z gorzką cukinią i papryką można dodać dosłownie odrobinę sody oczyszczonej do dania. To częściowo zneutralizuje gorzki smak. Podawaliśmy przepis na leczo od siostry Anastazji. Informowaliśmy, czego Robert Makłowicz radzi nie dawać do tej potrawy.

leczo
Canva/gkrphoto

Źródło: przeslijprzepis.pl, haps.pl

Odkąd ich spróbowałam, robię je co roku. Ogórki po watykańsku to hit, nigdy nie jadłam lepszych
Moja teściowa robi najlepsze kotlety mielone. Zawsze dodaje do mięsa składnik znany z gołąbków
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy