Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Odkąd ich spróbowałam, robię je co roku. Ogórki po watykańsku to hit, nigdy nie jadłam lepszych

Odkąd ich spróbowałam, robię je co roku. Ogórki po watykańsku to hit, nigdy nie jadłam lepszych

Ogórki po watykańsku z rodzynkami
Screen z filmu na kanale YouTube Swojskie jedzonko

Ogórki po watykańsku z rodzynkami są niesamowicie smaczne. Słodko-kwaśny charakter dodatku sprawdzi się przy wielu okazjach i przypadnie do gustu nawet wybrednym domownikom. Byłam sceptyczna, ale już nie wyobrażam sobie bez nich lata. 

Przepis na ogórki po watykańsku z rodzynkami

Lekko słodkie i chrupiące ogórki warto przygotować w nieco większej ilości. Zalewa jest skomponowana tak, że wystarczy na 2 kilogramy warzywa. Jeśli więc macie więcej warzyw, konieczna będzie odpowiednia korekta listy produktów.

Składniki zalewy:

  • 1250 ml zimnej wody
  • 250 ml octu spirytusowego
  • 220 g cukru

Dodatki na 1 słoik:

  • 15 rodzynek
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 1 mały liść laurowy
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
To już oficjalne. Zacznie się od poniedziałku. Jeśli robisz przetwory, ruszaj do Biedronki skoro świt

Jak zrobić ogórki po watykańsku z rodzynkami?

Zaczynam od namoczenia ogórków w zimnej wodzie przez godzinę. Dzięki temu stają się bardziej jędrne. Warzywa kroję na ćwiartki wzdłuż. W wyparzonych słoikach umieszczam liście laurowe, pieprz ziarnisty, ząbki czosnku oraz rodzynki.

Ciasno układam kawałki warzyw. W garnku zagotowuję wodę z octem i cukrem. Gdy ten ostatni się rozpuści, studzę przez chwilę, po czym wlewam do naczyń. Dokładnie zakręcam, a następnie pasteryzuję ogórki po watykańsku z rodzynkami.

W tym celu na dno garnka wkładam ściereczkę, ustawiam przetwory i wlewam wodę do mniej więcej połowy ich wysokości. Doprowadzam do wrzenia i od tego momentu gotuję przez 15 minut na wolnym ogniu. Studzę i przenoszę do spiżarki.

Jak podawać ogórki po watykańsku z rodzynkami?

Najlepszym wyjściem jest podanie tych ogórków do obiadu lub dań z grilla. Świetnie smakują np. ze schabowym z kością lub panierowanymi kotletami sojowymi. Oczywiście do kanapek też się sprawdzą.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy z ogórkami gruntowymi w roli głównej. Oprócz ogórków po watykańsku z rodzynkami warto skusić się na wersję w zalewie musztardowej lub ketchupie. Obie są równie proste w przygotowaniu, a każda ma do zaoferowania nieco inny, choć wciąż wyrazisty smak.

Ogórki po watykańsku z rodzynkami są znakomite.jpg
canva/Lcc54613