Moja teściowa robi najlepsze kotlety mielone. Zawsze dodaje do mięsa składnik znany z gołąbków
Kotlety mielone z ryżem są wyśmienite. Po raz pierwszy zobaczyłam je u mojej teściowej, która serwowała danie z sosem i surówką. Przepis jest tak prosty, że trudno przejść obok niego obojętnie. Rodzina z pewnością się zachwyci.
Przepis na wyśmienite kotlety mielone z ryżem
Jeśli jecie mięso, warto pokusić się połączenie mielonej wołowiny i rozdrobnionej łopatki wieprzowej. Doskonale pasują do znanego z gołąbków skrobiowego dodatku, a wykonanie nie sprawia trudu. Czego chcieć więcej?
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 spora cebula
- 2 duże jaja
- 2 czerstwe bułki
- około 150 ml mleka lub wody
- 2 szklanki suchego ryżu
- 1 litr wody do ugotowania ryżu
- sól i pieprz w ilości do smaku
- bułka tarta do obtoczenia
- olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować kotlety mielone z ryżem? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynamy od zalania bułek mlekiem lub wodą. Odstawiamy je na bok. Ryż gotujemy na sypko w odmierzonej wodzie. Na początku doprowadzamy płyn do wrzenia, w międzyczasie płucząc ryż na sicie.
Gdy woda zawrze, solimy ją, wrzucamy ziarno, mieszamy i przykrywamy garnek. Pozostawiamy na kwadrans na niewielkim ogniu. W międzyczasie cebulę obieramy i siekamy. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju. Pod koniec delikatnie solimy.
Mielone mięso łączymy z nasiąkniętą, lecz nie odciskaną z płynu bułką. Wrzucamy przestudzony ryż oraz cebulę z patelni. Wbijamy też jaja, po czym doprawiamy masę solą i pieprzem.
Wyrabiamy dłońmi przez kilka minut, na koniec formując zgrabne lekko spłaszczone kotlety mielone z ryżem. Obtaczamy je w bułce tartej, a następnie smażymy na rumiano z obu stron, korzystając najpierw z dużej a po około 2 minutach ze średniej mocy palnika.
Jak podać kotlety mielone z ryżem?
Danie zawiera już produkt z węglowodanami, dlatego konieczna będzie jedynie smaczna surówka lub przyrządzone na parze czy duszone warzywa. Możecie zrobić jeszcze sos np. koperkowy, lecz nie jest to konieczne.
Na naszej stronie znajdziecie smaczne propozycje surówek idealnych do soczystych kotletów mielonych z ryżem. Spróbujcie np. smakołyku z białej kapusty przygotowanego niczym w chińskiej restauracji. Być może skusi was nietuzinkowy colesław z czerwonej kapusty.