Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Znajdziesz go w każdym sklepie i kosztuje 2 zł. Jedz codziennie zamiast jogurtu, a nie pożałujesz

Znajdziesz go w każdym sklepie i kosztuje 2 zł. Jedz codziennie zamiast jogurtu, a nie pożałujesz

Skyr lepszy od jogurtu
WikimediaCommons/SkylerWang; CC BY-SA 4.0

Czy wiecie, co to jest skyr? Znajdziecie go na dziale z nabiałem i zdecydowanie warto się na niego skusić. Choć kosztuje trochę więcej niż klasyczny jogurt naturalny, ma liczne zalety i włączenie go do codziennego jadłospisu będzie strzałem w dziesiątkę. 

Skąd pochodzi skyr?

Nazwa tego mleczarskiego wyrobu na myśl może przywodzić kraje skandynawskie i będzie to dobry trop. Skyr pochodzi bowiem z Islandii i jest tradycyjnym, podobnym do jogurtu naturalnego, produktem wytwarzanym z mleka zsiadłego.

Choć występuje w wariantach smakowych i wersji pitnej, warto bliżej zainteresować się wersją naturalną i gęstą, bo znajdzie wiele zastosowań w naszej kuchni, a sięganie po nią wiąże się z licznymi zdrowotnymi korzyściami.

Odkąd ich spróbowałam, robię je co roku. Ogórki po watykańsku to hit, nigdy nie jadłam lepszych

Dlaczego skyr jest lepszy niż zwykły jogurt?

Kuzyn jogurtu o lekko śmietankowym smaku zawiera dużo więcej białka niż znany nam mleczny produkt. W 100 g skyru znajdziemy go aż 12 g, podczas gdy klasyczny nabiał ma go zaledwie około 4 g. To doskonała wiadomość dla osób aktywnych fizycznie, które muszą zadbać o większą podaż tego makroskładnika w diecie.

Co więcej, skyr dostarczy nam także sporej ilości wapnia i witamin m.in tych z grupy B, które są niezbędne do zachowania prawidłowej pracy układu krążenia i układu nerwowego. Islandzki jogurt stanowi też znakomite źródło probiotyków, wpływających na dobrostan flory jelitowej.

Jak używać skyru?

Skyr jest znakomitą alternatywą klasycznego jogurtu. Można go więc np. zjeść między posiłkami z owocami lub dżemem. Dobrym pomysłem będzie też wzbogacenie nim słodkiej owsianki lub zrobienie z niego sosu do surówki czy sałatki.

Z tego rodzaju nabiału warto też przygotować pyszny i lekki deser, czyli skyrnik. Ponieważ jest gęsty, przyda się również jako farsz do naleśników — niekoniecznie nawet na słodko.

Pyszny skyr z owocami.jpg
canva/kirin_photo

Źródło: zywienie.medonet, odzywianie.wprost