Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa
Lekka, pożywna, aromatyczna, taka właśnie jest zupa kalafiora bez mięsa z kalarepą, marchewką, pietruszką i makaronem. Do zupy dodaj serek topiony śmietankowy, a na nowo odkryjesz jej fenomenalny smak. Poznaj przepis na pyszną i lekką zupę kalafiorową bez mięsa.
Zupa kalafiorowa bez mięsa to pomysł na szybki i sycący obiad dla całej rodziny, nawet w najbardziej zabiegany dzień. Zupę przygotujesz błyskawicznie, a jej smak skradnie serca nawet największym niejadkom. Do ugotowania dania potrzebujesz również bardzo prostych składników.
Zupy nie zabielaj śmietaną, zastąp ją śmietankowym serkiem topionym, dzięki czemu będzie kremowa i nabierze wyjątkowego smaku. Do zupy dodaj również kalarepę, która nada daniu delikatnego, słodkawego i lekko orzechowego aromatu. Zupę ugotuj z makaronem typu muszelki lub świderki.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszną zupę bez mięsa- tu poznasz przepis na włoską zupę jarzynową, idealną na rodzinny obiad.
Przepis na lekką zupę kalafiorową bez mięsa
Składniki na 4-5 porcji:
kalafior
2 marchewki
korzeń pietruszki
kalarepa
natka pietruszki
kostka rosołowa
duża garść makaronu typu świderki
sól, pieprz
150 g serka topionego śmietankowego
Jak przygotować lekką zupę kalafiorową bez mięsa?
Kalafior podziel na małe różyczki, pokrój marchewki, korzeń pietruszki i kalarepę, włóż warzywa do garnka, zalej 2 l wody, dodaj kostkę rosołową i gotuj przez 20 minut od momentu zagotowania.
Dodaj serek śmietankowy i gotuj, aż się rozpuści, następnie wsyp makaron i posiekaną natkę pietruszki i gotuj kolejne 15 minut, aż makaron będzie miękki.
Gotową zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.