Lepiej jeść jajka o białej, czy brązowej skorupce? Eksperci nie mają wątpliwości
Jak wiadomo, jajka występują w dwóch kolorach: białym i brązowym. Na to, które wybieramy, mają wpływ nasze przekonania, że jedne są lepsze od drugich. Czy jednak mają one pokrycie w rzeczywistości? Eksperci odpowiadają.
Białe i brązowe jajka
Stanowcza większość jajek w naszych sklepach to brązowy wariant . Jak w pytaniu co było pierwsze: jajko czy kura, musimy zastanowić się, skąd to się bierze. Producenci nabiału podkreślają, że Polacy zdecydowanie chętniej sięgają po brązowe jajka, dlatego właściwie tylko takie można na co dzień w Polsce kupić.
Podobno ma to związek z naszymi przekonaniami co do ekologii. Jesteśmy przekonani, że jajka w „naturalnym” kolorze muszą być zdrowsze – od kur nie karmionych barwnikami i nie modyfikowanych genetycznie. Okazuje się jednak, że te rzekome zależności w rzeczywistości nie istnieją.
Amerykanie wolą białe
Jak wskazują znawcy tematu, brązowe jajka są popularne nie tylko w naszej części Europy, lecz także w Azji, gdzie ciepłe kolory kojarzą się bardziej pozytywnie niż biel. Przeciwnie na Zachodzie. W Stanach Zjednoczonych – co wiemy z filmów – jada się tylko białe jajka . Ma to mieć związek z higieną, gdyż na białych lepiej widać każde zabrudzenie.
W Polsce zainteresowanie białymi jajkami rośnie przed Wielkanocą, kiedy zależy nam na egzemplarzach nadających się na pisanki i kraszanki. W końcu biel jest znacznie lepszym podkładem do wzorzystych i barwnych kompozycji niż brązy. Czy jednak kolor jajek ma jakieś znaczenie, jeśli chodzi o ich skład? A zatem – czy nasze, zróżnicowane w skali świata – przesądy mają jakieś oparcie w rzeczywistości?
Jajka brązowe i białe równie zdrowe
Okazuje się, że niekoniecznie. Choć białe jajko jest w Polsce na co dzień białym krukiem, pochodzi ono od niemal takiej samej kury jak to brązowe . Nie bardziej ani nie mniej modyfikowanej genetycznie, nie inaczej karmionej. Po prostu inaczej upierzonej.
Brązowe jajka pochodzą od brązowych kur, białe – od białych. Kiedy kura znosi jajo, „dziedziczy” ono po niej ilość pigmentu. Barwnik jednak to coś, co dotyczy tylko skorupki. Pod nią ukrywa się zawsze to samo jajko – bogate w witaminy i dobrze przyswajalne białko. W przeciwieństwie do kategorii – od trójki do zera – która faktycznie robi różnicę w składzie jajka, kolor skorupki nie ma żadnego znaczenia .
Dowiedz się też, w jakich polskich potrawach zakochał się pewien Wietnamczyk oraz poznaj ceny świątecznych dań u Magdy Gessler .