Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Polacy znów tłumnie ruszą do lasów po ten sok. Sezon zacznie się lada moment
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 11.03.2024 08:58

Polacy znów tłumnie ruszą do lasów po ten sok. Sezon zacznie się lada moment

wyciskanie soku z brzozy
fot. Canva/alvintus

Wiosna budzi do życia ludzi, zwierzęta i rośliny. W nas wszystkich – także w tych ostatnich, krew zaczyna krążyć szybciej. Dlatego warto ruszyć do lasu i utoczyć nieco z drzewnego „krwiobiegu”. Taki sok to niezwykły produkt o mnóstwie dobroczynnych właściwości.

Naturalny sok z brzozy

Sok z brzozy to jeden z prastarych składników, które wciąż mają miejsce w naszej kuchni. Najlepszym czasem na utaczanie go jest sezon, który zaczyna się normalnie na przełomie marca i kwietnia. Luty 2024 roku był jednak rekordowo ciepły i wiele wskazuje na to, że przyroda budzi się do życia wcześniej niż zazwyczaj.

Dlatego już można się spodziewać, że w naszych lasach będziemy napotykali nieoczekiwany widok. Brzozy, gdzieś na wysokości do metra nad ziemią, będą miały nacięcia z rurkami, odprowadzającymi ich żywicę do podstawionych naczyń. To tradycyjna metoda zbierania soku z drzewa. Jedna budząca się do życia brzoza może dać dziennie nawet kilka litrów soku i przeżyć taką operację bez szwanku.

Do nacięcia wybieramy południową stronę drzewa, gdzie krąży w pniu najwięcej płynu. Mniej szkodliwą dla brzozy metodą jest naciąć korę lub tylko obłamać gałązkę i przymocować do niej butelkę, w której zbierał się będzie sok.

zbieranie soku z brzozy
fot. Canva
Nigdy nie jadłam pyszniejszych naleśników. Tę sztuczkę pokazała mi zaprzyjaźniona kucharka

Na co służy brzozowy sok

Sok brzozowy, który znamy ze sklepów, bywa tak słodki w smaku, że niektórzy uważają go wręcz za mdły. Naturalny sok jest co najwyżej słodkawy, trochę podobny do bardzo rozrzedzonego soku owocowego. Eliksir ten, zwany dawniej oskołą, znany jest w naszej części Europy od niepamiętnych czasów.

Dziś potrafimy wskazać jego dobroczynne właściwości, które pradawni Słowianie jedynie przeczuwali. Oskoła jest niskokaloryczna (19 kcal na 100 g świeżego soku), ale zawiera mnóstwo ważnych związków chemicznych. Należą do nich witaminy B i C, przeciwutleniacze czy mikroelementy, takie jak potas, miedź, żelazo, wapń czy fosfor. Cukier z brzozy to ksylitol – do sklepów trafiają wyraoby z kory tych drzew. Sok z brzozy zawiera też ważne aminokwasy, a nawet pochodne kwasu salicylowego, który znamy jako aspirynę!

 

Jak stosować oskołę

Oznacza to, że sok taki świetnie sprawdza się na stany zapalne, problemy skórne czy wrzody żołądka. Ponieważ jest bogaty w żelazo, dobrze przeciwdziała anemii i chorobom układu krwionośnego. Pomaga też na trądzik, problemy skórne czy z włosami.

Brzoza daje sok przez około 2-3 tygodnie i przez ten czas można pić nawet do szklanki dziennie. Nie należy jednak przesadzać, a tę ilość najlepiej podzielić sobie na trzy razy dziennie. Co ciekawe, wypicie litra soku na raz może powodować nie tylko pobudzenie, ale wręcz uczucie podobne do upojenia alkoholem.

Z soku można też przygotować syrop, który sprawdzi się świetnie jako dodatek do herbaty czy baza lemoniady. Sok można pasteryzować. Jeśli trafiliśmy więc na hojne drzewo, które dało nam więcej płynu, niż możemy zużyć na bieżąco, można zamknąć je w wyparzonej butelce, wygotować i trzymać w lodówce nawet przez kilka miesięcy.

Przeczytaj też o popularnym serze, któremu grozi wymarcie oraz poznaj zaskakującą cenę wielkanocnych dań w restauracji Piotra Adamczyka.

nacięcie w korze
fot. Canva