Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nigdy nie jadłam pyszniejszych naleśników. Tę sztuczkę pokazała mi zaprzyjaźniona kucharka
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 10.03.2024 18:56

Nigdy nie jadłam pyszniejszych naleśników. Tę sztuczkę pokazała mi zaprzyjaźniona kucharka

naleśniki
Fot. YouTube/lieblingsdesserts

Naleśniki są zawsze dobrym pomysłem. Teraz przyrządzam je metodą, którą pokazała mi osoba, która o gotowaniu wie niemal wszystko, czyli zaprzyjaźniona kucharka. Naleśniki wychodzą, że palce lizać i raz-dwa znikają z talerzy.

Najpyszniejsze naleśniki, jakie do tej pory jadłam

Czy lubisz naleśniki? Ja dość często je smażyłam, ale nie zawsze wychodziły takie, jak trzeba. Były zbyt suche albo za grube. Niestety, czegoś im brakowało. Z pomocą przyszła mi zaprzyjaźniona kucharka, która podzieliła się metodą na pyszne naleśniki. Teraz tylko w ten sposób przyrządzam to smakowite danie.

 Ciasto przecedzam przez sito i używam też roztopionego masła. Na końcu zalewam wszystkie naleśniki mlekiem i zapiekam. Wychodzą bardzo apetyczne. Takich pysznych nie jadłam do tej pory, dlatego każdemu polecam ten przepis. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Lieblingsdesserts. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule. 

naleśniki
Fot. YouTube/lieblingsdesserts
Weź pomidora i tłuczek do ziemniaków. Ktoś za ten pomysł powinien dostać nagrodę Nowy lek na odchudzanie podbija rynek. Ma być lepszy niż Ozempic

Jak zrobić zapiekane naleśniki?

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maki
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 80 g masła

Przygotowanie naleśników zacznij od wbicia jajek do miski, dodaj szczyptę soli, wsyp cukier waniliowy i zmiksuj. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, wlej wodę i roztopione masło. Składniki zmiksuj, a następnie ciasto przecedź przez sito.

 Smaż naleśniki, a na końcu przygotuj zalewę z mleka z masłem na patelni. Zagotuj ją na patelni i zanurzaj w niej usmażone naleśniki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i zalej pozostałą zalewą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po upływie tego czasu możesz podawać naleśniki. 

Naleśniki, które rozpływają się w ustach

Naleśniki wychodzą wyjątkowo pyszne i smakują najlepiej z miodem lub ulubionym dżemem. Zalewa z mleka i masła nadaje im dodatkowej delikatności, a zapiekanie sprawia, że danie po prostu rozpływa się w ustach. Polecam tę pyszną metodę na naleśniki.

Dzięki niej przyrządzisz naleśniki, jakich nigdy jeszcze nie jadłeś. Pyszne i delikatne przypadną do gustu każdemu smakoszowi. Szybko też znikną ze stołu, bo trudno im się oprzeć. Pisaliśmy o przepisie na wyśmienitą szynkę na Wielkanoc. Podawaliśmy też przepis na zalewajkę, która jest lepsza od żurku i białego barszczu. 

naleśniki
Fot. YouTube/lieblingsdesserts

Źródło: YouTube/lieblingsdesserts

Zdjęcia: screen YouTube/lieblingsdesserts