Lepiej mrozić surowe czy ugotowane grzyby? 1 błąd jest szczególnie kosztowny
Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Przy obfitych zbiorach konieczne jest odpowiednie zabezpieczenie skarbów lasu. Choć metod jest kilka, szybkie i bardzo wygodne będzie mrożenie. Trzeba jedynie pamiętać o jednym szczególe.
Mrożenie rządzi się pewnymi prawami
W teorii każdego grzyba można zamrozić. Nie warto jednak zabezpieczać w ten sposób okazów, które już i tak niemal się zepsuły. Odsuniemy w ten sposób tylko w czasie moment ich wyrzucenia.
Kiepskim pomysłem będzie też mrożenie grzybów mytych lub w jakikolwiek inny sposób zmoczonych. W płynie mogą znajdować się bakterie, które doprowadza do zepsucia produktów nawet w niskiej temperaturze. To wciąż nie najgorszy błąd jaki można popełnić.
Grzyby zawsze mrozimy porcjami
Raz rozmrożonych produktów nie można już więcej zamrażać. Reguła ta dotyczy także grzybów. Z tego względu praktyczniej będzie posiadać niewielkie porcje, które w łatwy sposób przerobimy zgodnie z upodobaniami.
Nie wkładając wysiłku w podzielenie grzybów przed zamrożeniem, doprowadzimy do sytuacji w której z zamrażalnika zmuszeni będziemy wyjmować zbite kule z lodem. Będą one rozmarzały w różnym tempie, a my narazimy się przy okazji na straty.
Skleić mogą się też grzyby gotowane . Jeśli więc decydujemy się na mrożenie tej formy skarbów lasu — a można tak zabezpieczać zarówno surowe, jak i podgotowane sztuki — zawsze należy dobrze wystudzić okazy poddane obróbce termicznej.
Jak poprawnie mrozić grzyby?
Jak już wspomnieliśmy, niezbędne będzie porcjowanie. Poza tym s karby lasu należy oczyścić — koniecznie bez udziału wody, która mogłaby pogorszyć ich stan. Przydadzą się też tace na których umieścimy okazy o podobnym rozmiarze, zachowując odstępy.
Tak przygotowany produkt może już trafić do chłodziarki, gdzie wstępnie zamarznie, nie tworząc skupisk. Warto włożyć grzyby wieczorem i kolejnego dnia posortować do woreczków. Polecamy dzielenie okazów gatunkami.
Na naszej stronie znajdziecie pomysły na wykorzystanie grzybów. Spróbujcie koniecznie znakomitych pierogów z dodatkiem kapusty — smakują dobrze nie tylko od święta. Być może skusi was też wyborny bigos myśliwski .