Smakosze.pl Porady Lepiej mrozić surowe czy ugotowane grzyby? 1 błąd jest szczególnie kosztowny
canva/hatipoglu

Lepiej mrozić surowe czy ugotowane grzyby? 1 błąd jest szczególnie kosztowny

14 października 2023

Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Przy obfitych zbiorach konieczne jest odpowiednie zabezpieczenie skarbów lasu. Choć metod jest kilka, szybkie i bardzo wygodne będzie mrożenie. Trzeba jedynie pamiętać o jednym szczególe.

Mrożenie rządzi się pewnymi prawami

W teorii każdego grzyba można zamrozić. Nie warto jednak zabezpieczać w ten sposób okazów, które już i tak niemal się zepsuły. Odsuniemy w ten sposób tylko w czasie moment ich wyrzucenia.

Kiepskim pomysłem będzie też mrożenie grzybów mytych lub w jakikolwiek inny sposób zmoczonych. W płynie mogą znajdować się bakterie, które doprowadza do zepsucia produktów nawet w niskiej temperaturze. To wciąż nie najgorszy błąd jaki można popełnić.

Grzyby można mrozić.jpg
canva/Langan
Weź ryż i kiełbasę, wrzuć na patelnię i wlej passatę. Taki obiad proponuje uwielbiany kucharz

Grzyby zawsze mrozimy porcjami

Raz rozmrożonych produktów nie można już więcej zamrażać. Reguła ta dotyczy także grzybów. Z tego względu praktyczniej będzie posiadać niewielkie porcje, które w łatwy sposób przerobimy zgodnie z upodobaniami.

Nie wkładając wysiłku w podzielenie grzybów przed zamrożeniem, doprowadzimy do sytuacji w której z zamrażalnika zmuszeni będziemy wyjmować zbite kule z lodem. Będą one rozmarzały w różnym tempie, a my narazimy się przy okazji na straty.

Skleić mogą się też grzyby gotowane . Jeśli więc decydujemy się na mrożenie tej formy skarbów lasu — a można tak zabezpieczać zarówno surowe, jak i podgotowane sztuki — zawsze należy dobrze wystudzić okazy poddane obróbce termicznej.

Jak poprawnie mrozić grzyby?

Jak już wspomnieliśmy, niezbędne będzie porcjowanie. Poza tym s karby lasu należy oczyścić — koniecznie bez udziału wody, która mogłaby pogorszyć ich stan. Przydadzą się też tace na których umieścimy okazy o podobnym rozmiarze, zachowując odstępy.

Tak przygotowany produkt może już trafić do chłodziarki, gdzie wstępnie zamarznie, nie tworząc skupisk. Warto włożyć grzyby wieczorem i kolejnego dnia posortować do woreczków. Polecamy dzielenie okazów gatunkami.

Na naszej stronie znajdziecie pomysły na wykorzystanie grzybów. Spróbujcie koniecznie znakomitych pierogów z dodatkiem kapusty — smakują dobrze nie tylko od święta. Być może skusi was też wyborny bigos myśliwski .

Grzyby nie mogą być stłoczone.jpg
canva/Rasa Damkauskienė vaizdai
Gdy nie mam pomysłu na obiad, robię tę zapiekankę. Jest tania i smakuje obłędnie, w chwilę znika z talerzy
Nigdy nie wyrzucam czerstwego chleba. Zalewam go mlekiem i robię pyszny obiad, wszyscy to uwielbiają
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy