Nigdy nie wyrzucam czerstwego chleba. Zalewam go mlekiem i robię pyszny obiad, wszyscy to uwielbiają
Czy zdarza się wam kupić zbyt dużo pieczywa? Ja miałam do czynienia właśnie z takim problemem. Co zrobić z czerstwym chlebem? Przyrządzam z niego pyszny obiad, który smakuje jak pizza. Moja rodzina zajada się tym daniem, aż im się uszy trzęsą.
Co zrobić z czerstwym chlebem?
Kupujemy zbyt dużo produktów spożywczych. To dotyczy też pieczywa, które szybko robi się czerstwe. Co zrobić z takim chlebem? Czy wyrzucić? Nic z tych rzeczy. Nie można marnotrawić żywności. Lepiej z czerstwego pieczywa przygotować smaczne danie.
Ja zużywam chleb, który zostaje u mnie w domu. Nie marnuje się ani okruszek. Z czerstwego chleba, mleka, szynki i sera robię oryginalne danie. Taki obiad smakuje jak pizza, a nawet jest od niej lepszy. Moja rodzina go uwielbia, a czerstwy chleb się nie marnuje.
Najlepsze naleśniki zrobisz z 2 składników. Są cudownie delikatne i zawsze się udająJak zrobić obiad z czerstwego chleba?
Składniki:
- 250 g czerstwego białego chleba
- 500 ml mleka
- 2 jajka
- 200 g śmietany
- 40 g startego sera żółtego
- 6 plasterków szynki
- sól
- masło
- 100 g bułki tartej
Czerstwy chleb wkładamy do naczynia i zalewamy go mlekiem. Następnie rozdrabniamy go rękami. Taką masę chlebową przekładamy do miski. Wbijamy do niej jajka, dodajemy śmietanę, starty ser i sól.
Wszystko dokładnie mieszamy. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Dno i boki obsypujemy też bułką tartą. Do formy wlewamy połowę ciasta chlebowego. Układamy na nim szynkę, ser w plastrach. Teraz wlewamy resztę ciasta chlebowego.
Danie a la pizza z czerstwego chleba
Na wierzchu ciasta układamy plasterka masła, pomidorki koktajlowe i posypujemy danie bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu podajemy. Danie wygląda okazale i smakuje jak pizza.
Rozpływa się w ustach, jest też delikatne i bardzo smaczne. W pokrojonych kawałkach widoczne są warstwy sera, ciasta i szynki. Taki obiad możemy podać z sałatą. Pisaliśmy o obiedzie z czerstwych bułek od Tomasza Strzelczyka. Przypomnieliśmy też przepis na kultowy chleb w jajku, jednak w eleganckim wydaniu.