Smakosze.pl Przepisy Lepszy niż śmietanowiec i blok czekoladowy razem wzięte. Ten deser wygląda jak milion dolarów
screen z filmu na kanale YouTube Delmira Cooking

Lepszy niż śmietanowiec i blok czekoladowy razem wzięte. Ten deser wygląda jak milion dolarów

19 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Chcesz przygotować pyszny deser, który zachwyci wszystkich gości? Wypróbuj przepis na doskonały łakoć z owocami i czekoladą. Trudno o bardziej efektowny poczęstunek. Ten specjał wygląda tak obłędnie, że aż szkoda go pałaszować.

Deser z owocami i polewą czekoladową jest banalnie prosty do wykonania

Niech Was nie zmyli wyjątkowy wygląd proponowanego deseru. Mimo, że prezentuje się, jak dzieło mistrza cukiernictwa, poradzi sobie z nim absolutnie każdy. Lista składników jest prosta, a większość z nich zapewne masz już w kuchennych szafkach i lodówce. Nie pozostaje nic innego, jak zmierzyć się z tym słodkim smakołykiem.

W przepisie z kanału Delmira Cooking, z którego pochodzi powyższe zdjęcie, używa się agaru w proszku. Działa on podobnie do żelatyny, jednak w przeciwieństwie do niej jest pochodzenia roślinnego. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, byście w przepisie wykorzystali klasyczną żelatynę. Przyjmuje się, że 1 łyżeczka żelatyny odpowiada 1-2 łyżeczkom agaru.

Nasze babcie tylko tak smażyły naleśniki. Ten sposób i dziś ma wielką zaletę

Przepis na efektowny deser z owocami

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 30 g cukru
  • 7 g proszku agar-agar
  • 6-8 truskawek
  • 2 mandarynki
  • 3 kiwi
  • 1 banan

Składniki na polewę czekoladową:

  • 500 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 7 g proszku agar-agar
  • 15 g kakao w proszku
  • 130 g gorzkiej czekolady (część możesz zastąpić czekoladą mleczną)

Jak zrobić doskonały deser z mleka, owoców i polewy czekoladowej?

500 ml mleka do przyrządzenia deseru przelej do garnuszka . Dosyp do niego cukier i proszek agar-agar. Składniki starannie wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej . Garnek postaw na ogniu, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje .

Przygotuj owoce do deseru . Banana, kiwi i mandarynki obierz ze skórki. Truskawki umyj i poprzekrawaj na połowy .

Do keksówki o wymiarach 18x7x6 cm wyłożonej folią spożywczą wlej część mlecznej masy . Kiedy nieco stwardnieje, ułóż na niej pierwszą porcję owoców . Następnie zalej je kolejną warstwą mleka, rozłóż na niej owoce i powtarzaj czynności do wykończenia składników . Pamiętaj jednak, że ostatnie piętro powinna także stanowić warstwa mleka .

Deser z owocami odstaw do chłodzenia . Powinno ono zająć ok. 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmij deser z lodówki i ostrożnie wydobądź go z formy .

Przygotuj polewę czekoladową do deseru . Do garnka wlej mleko, dodaj kakao, cukier i proszek agar. Całość wymieszaj, a następnie postaw na ogniu, pogrzej i dorzuć kawałki gorzkiej czekolady . Gotuj, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia polewy .

Do formy o wymiarach 20x9x7 cm wyłożonej folią spożywczą wlej porcję polewy do deseru . Kiedy zgęstnieje, połóż na nią przygotowaną wcześniej część z owocami . Następnie zalej ją pozostałą polewą tak, aby ta okalała mleczny blok równomiernie ze wszystkich stron .

Deser przełóż do lodówki do schłodzenia . Powinno to zająć ok. 60 minut . Po tym czasie ostrożnie wydobądź ciasto z formy . Po pokrojeniu na porcje poczęstunek jest do podania .

Przygotuj „szklane owoce" i patrz, jak wszyscy otwierają usta ze zdumienia . Zamiast tradycyjnego sernika wybierz jego nowocześniejsze i zdrowsze wcielenie .

owoce do deseru.png
Canva / funkybg

Źródło: YouTube Delmira Cooking

Kupiłeś tę wędlinę? Absolutnie jej nie jedz. Wycofują ją z powodu zanieczyszczenia
Zapomnij o schabowych. Wachowicz robi kotlety pożarnicze. Nie uwierzysz z jakiego mięsa
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy