Lepszy niż śmietanowiec i blok czekoladowy razem wzięte. Ten deser wygląda jak milion dolarów
Chcesz przygotować pyszny deser, który zachwyci wszystkich gości? Wypróbuj przepis na doskonały łakoć z owocami i czekoladą. Trudno o bardziej efektowny poczęstunek. Ten specjał wygląda tak obłędnie, że aż szkoda go pałaszować.
Deser z owocami i polewą czekoladową jest banalnie prosty do wykonania
Niech Was nie zmyli wyjątkowy wygląd proponowanego deseru. Mimo, że prezentuje się, jak dzieło mistrza cukiernictwa, poradzi sobie z nim absolutnie każdy. Lista składników jest prosta, a większość z nich zapewne masz już w kuchennych szafkach i lodówce. Nie pozostaje nic innego, jak zmierzyć się z tym słodkim smakołykiem.
W przepisie z kanału Delmira Cooking, z którego pochodzi powyższe zdjęcie, używa się agaru w proszku. Działa on podobnie do żelatyny, jednak w przeciwieństwie do niej jest pochodzenia roślinnego. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, byście w przepisie wykorzystali klasyczną żelatynę. Przyjmuje się, że 1 łyżeczka żelatyny odpowiada 1-2 łyżeczkom agaru.
Przepis na efektowny deser z owocami
Składniki:
- 500 ml mleka
- 30 g cukru
- 7 g proszku agar-agar
- 6-8 truskawek
- 2 mandarynki
- 3 kiwi
- 1 banan
Składniki na polewę czekoladową:
- 500 ml mleka
- 80 g cukru
- 7 g proszku agar-agar
- 15 g kakao w proszku
- 130 g gorzkiej czekolady (część możesz zastąpić czekoladą mleczną)
Jak zrobić doskonały deser z mleka, owoców i polewy czekoladowej?
500 ml mleka do przyrządzenia deseru przelej do garnuszka . Dosyp do niego cukier i proszek agar-agar. Składniki starannie wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej . Garnek postaw na ogniu, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje .
Przygotuj owoce do deseru . Banana, kiwi i mandarynki obierz ze skórki. Truskawki umyj i poprzekrawaj na połowy .
Do keksówki o wymiarach 18x7x6 cm wyłożonej folią spożywczą wlej część mlecznej masy . Kiedy nieco stwardnieje, ułóż na niej pierwszą porcję owoców . Następnie zalej je kolejną warstwą mleka, rozłóż na niej owoce i powtarzaj czynności do wykończenia składników . Pamiętaj jednak, że ostatnie piętro powinna także stanowić warstwa mleka .
Deser z owocami odstaw do chłodzenia . Powinno ono zająć ok. 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmij deser z lodówki i ostrożnie wydobądź go z formy .
Przygotuj polewę czekoladową do deseru . Do garnka wlej mleko, dodaj kakao, cukier i proszek agar. Całość wymieszaj, a następnie postaw na ogniu, pogrzej i dorzuć kawałki gorzkiej czekolady . Gotuj, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia polewy .
Do formy o wymiarach 20x9x7 cm wyłożonej folią spożywczą wlej porcję polewy do deseru . Kiedy zgęstnieje, połóż na nią przygotowaną wcześniej część z owocami . Następnie zalej ją pozostałą polewą tak, aby ta okalała mleczny blok równomiernie ze wszystkich stron .
Deser przełóż do lodówki do schłodzenia
. Powinno to zająć
ok. 60 minut
. Po tym czasie
ostrożnie wydobądź ciasto z formy
. Po pokrojeniu na porcje
poczęstunek jest do podania
.
Przygotuj „szklane owoce" i patrz, jak wszyscy otwierają usta ze zdumienia
.
Zamiast tradycyjnego sernika wybierz jego nowocześniejsze i zdrowsze wcielenie
.
Źródło: YouTube Delmira Cooking