Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Nasze babcie tylko tak smażyły naleśniki. Ten sposób i dziś ma wielką zaletę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 19.04.2023 20:30

Nasze babcie tylko tak smażyły naleśniki. Ten sposób i dziś ma wielką zaletę

babciny sposób na najlepsze naleśniki
canva/finval

Nasze babcie smażyły naleśniki na patelni przesmarowanej słoniną. Mała ilość tłuszczu nie wpływała na smak, a dzięki niemu placki nie przywierały do patelni. Były również o wiele smaczniejsze od smażonych na oleju. 

Poznaj sekret najlepszych naleśników

Naleśniki są doskonałym pomysłem na obiad, kolację lub szybką przekąskę. Możemy przygotować je na słodko, np. z domową konfiturą lub świeżymi owocami. Wtedy do ciasta dodajmy cukier z wanilią. 

Jeśli natomiast mamy ochotę na naleśniki na słono, np. z serem feta, szpinakiem lub kurczakiem, do masy koniecznie dodajmy suszone zioła. Naleśniki będą jeszcze smaczniejsze. Kluczowe jest również smażenie. Babcie wykorzystywały w tym celu tłuszcz zwierzęcy. 

Zapomnijmy o przygotowywaniu ciasta „na oko”. Najlepsze naleśniki zrobimy wtedy, kiedy dokładnie odmierzymy ilość mąki, mleka i wody gazowanej. Będą lekkie, smaczne i apetycznie rumiane.

Kupiłeś tę wędlinę? Absolutnie jej nie jedz. Wycofują ją z powodu zanieczyszczenia

Na czym smażyć naleśniki? Babciny sposób nie ma sobie równych

Nasze babcie przed wylaniem porcji ciasta naleśnikowego na patelnię, smarowały rozgrzane naczynie kawałkiem słoniny. W ten sposób patelnia powlekała się cienką warstwą tłuszczu i nie było możliwości, by przesadzić z jego ilością. Po słoninę można sięgnąć i dziś.

Dzięki niej naleśniki nie będą tłuste, a ładnie się przyrumienią. Jeśli jednak nie przepadasz za jej zapachem, możesz wykorzystać masło klarowane, ewentualnie olej rzepakowy. Masło doda aromatu i naleśniki będą o wiele smaczniejsze, niż smażone na oleju.

Idealne ciasto na naleśniki. Najważniejsze są proporcje

Najlepsze naleśniki zrobisz w błyskawiczny sposób. Musisz jedynie pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji mąki i produktów płynnych. Na szklankę mąki zawsze wlewaj szklankę mleka i pół szklanki wody gazowanej.

Do ciasta wbij również jajko i wsyp szczyptę soli. Sól jest niezbędna w ciastach, ponieważ podkreśla ich smak, a produkty lepiej sią łączą. Jeśli chcesz przygotować naleśniki na słodko, dodaj również cukier z wanilią lub miód. Jeśli na wytrawnie - suszone oregano lub bazylia będą idealne.

Dlaczego placki ziemniaczane wyszły surowe w środku?  Poznaj również tajemnicę najzdrowszej i bardzo skutecznej diety Scandi Sense. Bez liczenia kalorii, bez ważenia i większych wyrzeczeń.

naleśniki.jpg
canva/Sanapadh