Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jadłeś już "szklane owoce"? Hitowym deserem zachwyca się cały świat
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.04.2023 14:06

Jadłeś już "szklane owoce"? Hitowym deserem zachwyca się cały świat

szklane owoce są totalnym hitem
Screeny z filmu pochodzą z kanału nathallae na TikToku

Szklane owoce są absolutnym hitem. Są proste w przygotowaniu i smakują obłędnie. Wystarczy, że obtoczymy owoce w syropie cukrowym, a zamienią się w chrupiąco-słodki przysmak z soczystym wnętrzem. Możecie je dodatkowo polać rozpuszczoną czekoladą, ale nie jest to koniecznie. 

Thangulu, czyli szklane owoce biją rekordy popularności

Thangulu to tradycyjny przysmak z północnych Chin. Owoce nadziewa się na bambusowe patyczki i polewa syropem cukrowym. Taki deser możemy w łatwy sposób przygotować również w domu. Szklane owoce biją rekordy popularności.

Do przygotowania szklanych owoców potrzebujemy owoców, które można nadziać na patyczki do szaszłyków. Doskonale sprawdzą się truskawki, winogrona, kawałki kiwi czy bananów. Owoce dwukrotnie obtaczamy w przygotowanym wcześniej syropie.

W ten sposób na ich powierzchni utworzy się słodka, twarda glazura. Szklane owoce możemy dodatkowo polać roztopioną czekoladą. Będą przepyszne. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału nathallae na TikToku.

Właśnie teraz jest wysyp. Zrobisz z nich luksusowy dodatek do potraw

Przepis na szklane owoce z czekoladą

Składniki na syrop cukrowy:

  • 200 g cukru
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • ulubione owoce, np. truskawki, winogrona
  • patyczki do szaszłyków
  • opcjonalnie 1 tabliczka czekolady

Jak zrobić pyszny deser z ulubionych owoców?

Na początku zrób syrop: na patelnię wsyp cukier, wlej wodę i dodaj sok z cytryny. Gdy syrop zacznie się gotować, przykryj patelnię i gotuj przez 5 minut. Odkryj i zaczekaj, aż woda w dużym stopniu odparuje. W tym czasie ulubione owoce, np. truskawki nabij na patyczek do szaszłyków. 

Owoce polej gęstym syropem i zaczekaj, aż zastygnie. Następnie ponownie polej je syropem i odstaw. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej nią owoce. Gdy czekolada zastygnie, deser będzie gotowy, smacznego.

Upiecz również jabłka pod kruszonką według przepisu Magdy Gessler. restauratorka do ciasta dodaje kogel mogel. Na deser doskonale sprawdzi się sernik na zimno z owocami. Nie ma lepszych ciast do kawy.