Smakosze.pl Przepisy Lewandowska dodaje masło do kawy. Powód zaskoczy niemal każdego
fot. instagram.com/AnnaLewandowska; Canva

Lewandowska dodaje masło do kawy. Powód zaskoczy niemal każdego

21 września 2024

Ania Lewandowska wprowadza do Polski napój, po który często sięgają miłośnicy popularnej na świecie diety. Chodzi o kawę z tłuszczem. Niezwykłe jest zarówno działanie, jak i historia tego napoju.

Kawa kuloodporna

Dave Asprey to przedsiębiorca i głośny zwolennik tzw. biohackingu – ideologii mówiącej m.in., że jedzenie powinno być jak najbardziej funkcjonalne. Promuje on dietę ketogeniczn ą, czyli opartą na niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej – tłuszczów. Choć część jego twierdzeń uznawana jest za pseudonaukowe, niektóre przepisy cieszą się sporym wzięciem.

Tak jest w wypadku receptury kawy zwanej kuloodporną ( bulletproof coffee ). Do stworzenia tego napoju Aspreya natchnąć miała wizyta w Tybecie, gdzie pił herbatę z mlekiem jaka. Zmienił tylko składniki na bliższe naszemu podniebieniu i łatwiejsze do kupienia. Tak powstała ta wzmacniająca i sycąca energią kawa .

kawa z tłuszczem

Dania zakazała, a Polacy jedzą bez przerwy. Są szkodliwe dla zdrowia

Kawa z masłem

W oryginalnym przepisie Aspreya znajduje się ghee, czyli azjatycki odpowiednik masła klarowanego. Dodaje się do niej także olej MCT, którego źródłem jest tłuszcz kokosowy . Ania Lewandowska przypomina też, by nie przesadzać z ilością takiej tłustej kawy. Można stosować ją zamiast śniadania przed treningiem lub na szybki początek trudnego dnia.

Składniki

  • 1 zaparzona kawa
  • 10-30 g masła klarowanego
  • 5-10 g oleju kokosowego
  • Cynamon, kardamon

Złote mleko

Masło i olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy przyprawy . Mieszamy na jednolitą papkę.

Przygotowujemy gorącą kawę według ulubionej metody . Zalewamy nią w kubku tłustą mieszankę i dokładnie mieszamy. Większą porcję można przygotować blenderem, co ułatwi rozprowadzenie tłuszczu w kawie.

Wypróbuj też przepisy na marynowane grzyby i puree ziemniaczane Karola Okrasy .

latte kuloodporne

Polędwicę i boczek zawiń w ciasto francuskie. Gotowe danie zasługuje na medal
Składniki układam warstwami na blaszce i wstawiam do piekarnika. Banalny przepis na ciasto śliwkowe
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy