Cała rodzina uwielbia grzyby marynowane mojego przepisu. Sekret tkwi w zalewie
Octowa marynata to pewny sposób, by jeszcze wzbogacić, i tak złożone w smaku, leśne grzyby. Jednak marynata marynacie nierówna. Z tym przepisem dary lasu wychodzą niezwykłe i zawsze doskonałe.
Marynowane grzyby
Jesień to czas wysypu leśnych grzybów. Polacy zaś znani są jako społeczeństwo grzybiarzy. Tej narodowej pasji sprzyja otwarty dostęp do publicznych lasów, a jesienią, oczywiście, także pogoda.
Kiedy już naznosimy do domu kosze leśnych trofeów, tylko część odkładamy do świątecznej zupy grzybowej. Równie wielkim wzięciem cieszyć się będą bowiem marynowane grzybki – uwielbiana zakąska, w sam raz do podjadania prosto ze słoika, jak i dla uwieńczenia imprezowych stołów.
Pakuję gruszki do słoików i wlewam tę zalewę. Zimą mi za to dziękująGrzyby na zimę
Oto przepis na octową zalewę wzbogaconą w tradycyjne przyprawy. W tej kompozycji grzyby nabierają dodatkowego, głębokiego aromatu. Odpowiadają za niego zwłaszcza liście laurowe i ziele angielskie. Zrównoważone są one słodyczą marchewki i pikanterią pochodzącą z pieprzu i chili.
Składniki
- 2 kg leśnych grzybów
- 1 marchewka
- 160 ml octu 10%
- 40 g cukru
- 2 liście laurowe
- 1 mała papryczka chili
- Po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- 15 g ziaren gorczycy
- Sól
Grzyby w słoiku
Grzyby dokładnie czyścimy, odrzucamy robaczywe części i kroimy na kawałki o porównywalnej wielkości. W garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę i wrzucamy grzybki. Gotujemy przez ok. 5-8 minut, a następnie odcedzamy.
Teraz do garnka nalewamy ¾ l wody i dodajemy przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Następnie zmniejszamy moc palnika i dodajemy ocet. Gotujemy przez chwilę i wyłączamy palnik.
Marchewkę kroimy w słupki, a chili w paski – mniejsze lub większe, w zależności od mocy papryczki. Składniki układamy w wyparzonych słoikach razem z grzybami.
Słoiki zalewamy marynatą starając się, żeby do każdego trafiła podobna ilość przypraw. Ciecz musi w całości pokrywać grzybki. Część słoików wystarczy zawekować, odstawiając je do przestudzenia do góry dnem. Przetwory przeznaczone do dłuższego stania dobrze jest dodatkowo pasteryzować przez 15 minut w gorącej wodzie.
Wypróbuj też przepisy na szybką zupę jarzynową i kotlety mielone z nietypowym składnikiem.