Lewandowska miesza kilka rodzajów mąki i robi ciasto na pierogi. Takich nie ma w restauracjach
Anna Lewandowska ma wyjątkowy sposób na przygotowanie pierogów. Znana trenerka miesza kilka rodzajów mąk, a efekt jest znakomity. Powstaje bezglutenowe ciasto na pierogi, która na każdym zrobi wrażenie.
Połącz mąki i zrób ciasto jak Anna Lewandowska
Jeśli jesteś smakoszem pierogów , to musisz poznać przepis Anny Lewandowskiej na wyjątkowe ciasto na to danie . Znana trenerka przyrządza je nieco inaczej niż zazwyczaj się to robi. Ciasto powstaje z 4 rodzajów mąk. Lewandowska miesza mąkę z tapioki, z mąką kukurydzianą, ryżową i mąką ziemniaczaną.
W przepisie znanej trenerki znajdziemy też olej kokosowy i jeszcze kilka składników. Warto dodać, że ciasto na pierogi jest bezglutenowe. Poniżej znajdziesz przepis na ciasto na pierogi z 4 rodzajów mąk. Warto wypróbować go w swojej kuchni i przekonać się, czy pierogi wychodzą smaczne.
Jak zrobić ciasto na pierogi z przepis Anny Lewandowskiej?
Składniki:
- 1 szklanka mąki z tapioki
- 80 g mąki kukurydzianej
- 160 g mąki ryżowej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 300 ml wrzątku
- szczypta soli morskiej
- 1łyżeczka sody oczyszczonej
- 60 ml oleju kokosowego rozpuszczonego w 10 ml wrzątku
Przygotowanie ciasta na pierogi zacznij od wsypania wszystkich rodzajów mąk do miski. Dolej 150 ml wrzątku i roztopiony olej kokosowy . Teraz wymieszaj ręcznie i dolej znów 150 ml wody. Ugniataj do momentu, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj wody. Następnie zwiń ciasto na pierogi w papier do pieczenia i włóż na godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto wyjmij z lodówki. Stolnicę i wałek obsyp mąką ryżową. Rozwałkuj część ciasta i wycinaj szklanką koła. Nakładaj ulubiony farsz na ciasto i zlepiaj brzegi. Pierogi gotuj o osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
Ciasto na pierogi bez glutenu
Anna Lewandowska radzi, jeśli chcemy zagęścić ciasto, to musimy dosypać mąki z tapioki. Trenerka stawia właśnie na tę mąkę, bo Japończycy, którzy słyną z pierożków bezglutenowych, przygotowuje je właśnie z mąki z tapioki . Natomiast mąka kukurydziana zawiera bardzo dużo błonnika.
Podobnie jest z mąką ryżową, która bogata też jest w witaminę B, magnez, żelazo i cynk. Za to mąką ziemniaczana osłania wrażliwy żołądek . Pierogi z tych rodzajów mąk będą na pewno zdrowe i smaczne, bo na to stawia Anny Lewandowska. Pisaliśmy o tym, jak zrobić schab po bałkańsku. Podawaliśmy też przepis na gołąbki bez zawijania.
Źródło: hpba.pl