Smakosze.pl Przepisy Lewandowska miesza kilka rodzajów mąki i robi ciasto na pierogi. Takich nie ma w restauracjach
Fot. Canva/lauraag, IG/annalewandowska

Lewandowska miesza kilka rodzajów mąki i robi ciasto na pierogi. Takich nie ma w restauracjach

8 kwietnia 2024

Anna Lewandowska ma wyjątkowy sposób na przygotowanie pierogów. Znana trenerka miesza kilka rodzajów mąk, a efekt jest znakomity. Powstaje bezglutenowe ciasto na pierogi, która na każdym zrobi wrażenie.

Połącz mąki i zrób ciasto jak Anna Lewandowska

Jeśli jesteś smakoszem pierogów , to musisz poznać przepis Anny Lewandowskiej na wyjątkowe ciasto na to danie . Znana trenerka przyrządza je nieco inaczej niż zazwyczaj się to robi. Ciasto powstaje z 4 rodzajów mąk. Lewandowska miesza mąkę z tapioki, z mąką kukurydzianą, ryżową i mąką ziemniaczaną.

W przepisie znanej trenerki znajdziemy też olej kokosowy i jeszcze kilka składników. Warto dodać, że ciasto na pierogi jest bezglutenowe. Poniżej znajdziesz przepis na ciasto na pierogi z 4 rodzajów mąk. Warto wypróbować go w swojej kuchni i przekonać się, czy pierogi wychodzą smaczne.

mąka
Fot. Canva/pixelshot
Moja babcia zawsze dodawała ją do jajecznicy. Z tym składnikiem śniadanie smakuje obłędnie

Jak zrobić ciasto na pierogi z przepis Anny Lewandowskiej?

Składniki:

  • 1 szklanka mąki z tapioki
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 160 g mąki ryżowej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 300 ml wrzątku
  • szczypta soli morskiej
  • 1łyżeczka sody oczyszczonej
  • 60 ml oleju kokosowego rozpuszczonego w 10 ml wrzątku

Przygotowanie ciasta na pierogi zacznij od wsypania wszystkich rodzajów mąk do miski. Dolej 150 ml wrzątku i roztopiony olej kokosowy . Teraz wymieszaj ręcznie i dolej znów 150 ml wody. Ugniataj do momentu, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.

Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj wody. Następnie zwiń ciasto na pierogi w papier do pieczenia i włóż na godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto wyjmij z lodówki. Stolnicę i wałek obsyp mąką ryżową. Rozwałkuj część ciasta i wycinaj szklanką koła. Nakładaj ulubiony farsz na ciasto i zlepiaj brzegi. Pierogi gotuj o osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.

Ciasto na pierogi bez glutenu

Anna Lewandowska radzi, jeśli chcemy zagęścić ciasto, to musimy dosypać mąki z tapioki. Trenerka stawia właśnie na tę mąkę, bo Japończycy, którzy słyną z pierożków bezglutenowych, przygotowuje je właśnie z mąki z tapioki . Natomiast mąka kukurydziana zawiera bardzo dużo błonnika.

Podobnie jest z mąką ryżową, która bogata też jest w witaminę B, magnez, żelazo i cynk. Za to mąką ziemniaczana osłania wrażliwy żołądek . Pierogi z tych rodzajów mąk będą na pewno zdrowe i smaczne, bo na to stawia Anny Lewandowska. Pisaliśmy o tym, jak zrobić schab po bałkańsku. Podawaliśmy też przepis na gołąbki bez zawijania.

pierogi
Fot. Canva/Atide

Źródło: hpba.pl

Te produkty zdobywają coraz większą popularność. Czy nadal trzeba płacić za nie krocie?
Robię sos z 3 składników i zalewam nim kapustę. Po chwili mam surówkę lepszą, niż w restauracji
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy