Lewandowska zdradziła przepis na żurek. 1 patent może zaskoczyć
Już za miesiąc Wielkanoc. Warto więc zbierać najlepsze przepisy na świąteczne potrawy. Dziś proponujemy żurek, na który przepis zdradziła Anna Lewandowska. Jeden patent może was pozytywnie zaskoczyć. Dzięki niemu żurek jest mniej kaloryczny, ma za to więcej smaku.
Przepisów na żurek spotkaliście już pewnie wiele. Nie jeden z pewnością przetestowaliście. I to bardzo dobrze, bo dzięki temu możecie odnaleźć przepis, który będzie dla was idealny. Być może będzie to przepis proponowany przez Annę Lewandowską?
Lewandowska zdradziła przepis na żurek. 1 patent może zaskoczyć
Składniki:
2 marchewki
kawałek selera
1 pietruszka
kawałek pora
1 cebula
2 listki laurowe
po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
6 białych kiełbas
1/2 l zakwasu na żur
majeranek
2 ząbki czosnku
10 dag wędzonego boczku
4 łyżki śmietany
6 jajek ugotowanych na twardo
Przygotowanie żurku
Warzywa obierz, opłucz, włóż do garnka. Zalej ok. 1,5 zimnej wody, dodaj listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Wywar przecedź.
Do garnka z wywarem włóż białą kiełbasę. Wcześniej możesz ją pokroić w plastry. Dodaj zakwas na żur, majeranek i posiekane ząbki czosnku. Całość gotuj pół godziny.
Po tym czasie do żurku dodaj boczek pokrojony w cienkie plasterki. Całość gotuj 30 minut na niedużym ogniu.
Warzywa z wywaru zmiksuj i zagęść nimi zupę. Zabiel ją śmietaną, podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem.
Wskazówka:
Jeśli chcesz, by żurek był bardziej kwaśny, możesz do niego dodać trochę soku z kiszonych ogórków.
W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na żurek. Sprawdź, jak żurek w chlebie robi Anna Starmach. Dowiedz się też, jak przygotować zakwas na żur.
Źródło zdjęcia: canva/Gitanna
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na kefirze. Delikatne i puszyste, w sam raz na śniadanie
Co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania? Prosty trik i po problemie
Proste i niedrogie kotlety z makaronu. Potrzebne składniki znajdziesz pod ręką
Źródło: hpba