Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym
Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym jest doskonałym pomysłem na smaczny i szybki obiad. Danie jest delikatne, śmietanowe, ale z wyczuwalną nutą czosnku i dobrze doprawione. Poznaj przepis na wyśmienity makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym.
Do przygotowania obiadu wykorzystaj swój ulubiony makaron. Makaron z kurczakiem i szpinakiem ma delikatny, śmietanowy smak. Czosnek nadaje daniu doskonałego aromatu. Makaron przygotujesz w kilkanaście minut, jest więc świetnym pomysłem na obiad w tygodniu, kiedy nie masz czasu na długie gotowanie.
Do makaronu wykorzystaj mrożony, posiekany już szpinak i rozmroź go bezpośrednio na patelni z czosnkiem i kurczakiem. Szpinak doskonale się rozmrozi i najdzie aromatem oliwy, mięsa i czosnku. Szpinak wymaga również odpowiedniego doprawienia, do dania dodaj więc dużą ilość pieprzu i soli.
Szpinak jest doskonałym dodatkiem do wielu dań mięsnych, ryb czy zapiekanek. Tu poznasz przepis na pyszną tartę z grzybami, szynką parmeńską i szpinakiem . Idealną na obiad dla całej rodziny.
Przepis na makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym
Składniki na 4 porcje:
-
400 g mrożonego szpinaku
-
duża pierś z kurczaka
-
paczka makaronu
-
400 ml śmietany do sosów 18%
-
4 ząbki czosnku
-
sól, pieprz
-
oliwa z oliwek
Jak przygotować makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym?
Mięso umyj, pokrój w małe kawałki, makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na oliwie podsmaż posiekany czosnek, dodaj kurczaka, dopraw solą, pieprzem i smaż na wolnym ogniu.
Dodaj mrożony szpinak, przykryj pokrywką i duś, aż szpinak się rozmrozi. Odlej kilka łyżek wody ze szpinaku do szklanki i zaharuj w niej śmietanę. Jak szpinak się ugotuje, wlej śmietanę, wymieszaj, dopraw solą, pieprzem.