Smakosze.pl
Tarta z grzybami, szynką parmeńską i szpinakiem

pixabay.com

Tarta z grzybami, szynką parmeńską i szpinakiem

22 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Tarta jest kruchym ciastem, które pasuje zarówno do deserów, jak i głównych dań. Zapieczona z grzybami, szynką parmeńską i szpinakiem smakuje rewelacyjnie

Tarta z grzybami, szynką parmeńską i szpinakiem

Tarta jest kruchym ciastem, które pasuje zarówno do słodkich deserów, jak i głównych dań. Zapieczona z grzybami, szynką parmeńską i szpinakiem smakuje rewelacyjnie.

Ciasto i farsz na tartę przygotujesz w kilka minut. Tarta jest więc bardzo szybkim i prostym daniem, które możesz upiec nawet podczas niezapowiedzianej wizyty gości.

Składniki na spód:

250 g mąki pszennej,1,5 łyżki śmietany 12%.pół łyżeczki soli,100 g masła.

Składniki na farsz:

350 g grzybów leśnych,paczka świeżego szpinaku,100 g szynki parmeńskiej,3 ząbki czosnku,3 jajka,posiekana natka pietruszki,sól, pieprzszklanka śmietany 18%,40 g tartego sera

Na początku przygotuj ciasto. Mąkę, zimne masło i sól rozcieraj palcami do momentu połączenia się składników. Dodaj jajko, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na pół godziny.Ciasto rozwałkuj na stolnicy i włóż do formy na tartę tak, aby ciasto sięgało brzegów formy. Na ciasto wsyp suszy ryż lub kaszę, całość przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piecz 15 minut, następnie usuń folię, ryż i piecz przez kolejne 15. Kasza lub ryż to naturalne obciążenie, które uniemożliwi deformację kruchego ciasta podczas pieczenia. Przygotuj farsz. Na patelni podsmaż posiekane ząbki czosnku i cebulę. Dodaj obrane i pokrojone grzyby, wymieszaj i smaż przez kilka minut, aż puszczą sok. Następnie dodaj drobno pokrojoną szynkę parmeńską, posiekaną natkę pietruszki i ponownie smaż przez kilka minut. Na końcu dodaj szpinak, wymieszaj i duś 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem. W misce zmieszaj jajka ze śmietaną i startym serem. Następnie dodaj do farszu i ponownie wymieszaj.

Na spód tarty wlej farsz zmieszany ze śmietaną. Całość możesz również posypać startym serem.Tartę piecz przez 30 minut w 180 stopniach C.

Smacznego!

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Domowe ptasie mleczko

Przepisy

Przepis na domowe ptasie mleczko

Czytaj więcej >

Przepisy

Indyjska zupa pomidorowa - klasyka w niecodziennym wydaniu

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlet de volaille z serem i pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kotlet paryski

Czytaj więcej >
Rosół z imbirem

Przepisy

Jesienny rosół z dodatkiem imbiru

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić idealne powidła śliwkowe?

Czytaj więcej >