Makłowicz nie krył podziwu dla maczanki krakowskiej Okrasy. Czym zachwyciła tradycjonalistę?
Maczanka krakowska została niemal zapomniana. Prosta i pełna smaku potrawa stała się gwiazdą spotkania Karola Okrasy i Roberta Makłowicza. Uwielbiany kucharz-podróżnik rozsmakował się w dość nietypowej propozycji warszawskiego szefa kuchni. Sprawdźcie, co jego zdaniem wyróżniało tę propozycję.
Maczanka krakowska na salonach
W jednym z ostatnich odcinków Kuchni Lidla Okrasa i Makłowicz spotkali się w Krakowie. Podczas wycieczki statkiem po Wiśle kucharze delektowali się maczanką krakowską. Każdy z nich przygotował swoją wersję tej potrawy.
Makłowicz zaprezentował tradycyjną odsłonę. Oprószone solą i kminkiem mięso ze świni mangalicy obsmażył na smalcu i dusił z dodatkiem cebuli oraz przypraw. Gdy cebula utworzyła konfiturę, a wieprzowina zmiękła przystąpił do składania potrawy. W kajzerce umieścił sos, a gdy namiękła, ułożył na niej plastry mięsa.
Maczanka krakowska Okrasy jest bardziej nowoczesna
Karol Okrasa w przygotowaniu dania postawił na karkówkę, którą dusił bez cebuli. Dodał surówkę z ogórka z dodatkiem kolendry i korzenia imbiru oraz młodą kapustę z gruszką. Obie kompozycje podkreślił sokiem z limonki i miodem, a maczankę krakowską złożył podobnie jak Makłowicz.
Wykorzystał jednak bułkę pełnoziarnistą i posmarował ją odrobiną sosu z garnka. Potem warstwowo ułożył surówki, wierzch zdobiąc posiekanym szczypiorem. Bez wątpienia była to wariacja na temat maczanki krakowskiej daleko odbiegająca od oryginału.
Robert Makłowicz zachwycony kuchnią Okrasy
Oryginalna odsłona tradycyjnego dania spodobała się Robertowi Makłowiczowi znanemu z podróżniczego programu poświęconego smakom świata. Makłowicz nie tylko docenił doskonałe połączenie produktów, ale też podkreślił, że eksperymenty w kuchni powinny być obecne:
Kuchnia zawsze była żywym organizmem. [...] Bez zmian nie mielibyśmy postępu — mówi w rozmowie z Okrasą.
Kiedy Okrasa wspomniał, że klasyki można zmieniać, dodał, że trzeba to robić:
Cóż to byłoby by za życie, gdybyśmy jedli cały czas maczankę po krakowsku w tej samej wersji? Nuda - słyszymy w nagraniu.
Na temat maczanki krakowskiej Okrasy powiedział jasno:
Tym można uwieść mieszkańców Azji Południowo-Wschodniej tak samo, jak i mieszkańców Krakowa, Konina czy też Kołobrzegu. [...] To jest coś, co ma znacznie szersze spektrum oddziaływania — zauważył z uznaniem.
Nas tym podejściem przekonał i polecamy przepisy na dania, które — podobnie jak maczanka krakowska Okrasy — skuszą was nietypową kompozycją składników.
Sprawdźcie koniecznie recepturę na zupę pomidorową z soczewicą , która syci i jest pełna aromatu. Być może skusi was także wegański strogonow — będzie stanowił smaczny i tani obiad dla całej rodziny.
Źródło: YT/KuchniaLidla.pl