Wymieszaj te 3 składniki, a otrzymasz przepyszny sos. Pasuje do niemal każdej, letniej surówki
Sos do sałatek nie musi być nudny. Z 3 produktów, dostępnych w każdym sklepie, bez trudu przygotujesz aromatyczny i pełen smaku dodatek do świeżych warzyw. Wykonanie go zajmie tylko chwilę, a smak zachwyci niemal każdego.
Przepis na wyśmienity sos balsamiczny
Dobry sos do sałatek podkreśli smak niejednej warzywnej kompozycji. Zamiast kupować gotowe mieszanki, zaopatrzcie się w 3 produkty — dobrej jakości oliwę z oliwek, aromatyczny ocet balsamiczny i płynny miód lub syrop klonowy. Nie raz ta prosta kompozycja uratuje letni lunch.
Składniki:
- 40 ml oliwy z oliwek
- 10 ml octu balsamicznego
- 10-20 g miodu
- sól i pieprz (opcjonalnie)
Jak zrobić prosty sos do sałatek? Wystarczą 3 składniki
W szklance, a jeszcze lepiej w słoiku, umieszczamy oliwę z oliwek, ocet balsamiczny oraz miód. Mieszamy energicznie, aż składniki się połączą. Jeśli chcemy, możemy dodać odrobinę soli oraz świeżo zmielony czarny pieprz.
Wskazówka: zamiast miodu możecie dodać syrop klonowy lub konfiturę malinową. Też będzie pysznie, a sos będzie wegański.
Do czego pasuje sos balsamiczny?
Tego słodko-kwaśnego sosu z powodzeniem używajcie do kompozycji opartych na ulubionych sałatach i sezonowych warzywach np. ogórków, dojrzałych w słońcu pomidorach. Pasuje także do sałatek z serem typu feta, mozzarella czy halloumi.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na sosy. Sprawdźcie koniecznie jak przygotować chrupiące tzatziki z kalarepą. Być może skusi was też pomysł na sos winegret w 3 odsłonach.