Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strogonow bez grama mięsa. Roślinna wersja tradycyjnego dania zachwyca smakiem

Strogonow bez grama mięsa. Roślinna wersja tradycyjnego dania zachwyca smakiem

Strogonow bez grama mięsa
canva/dulezidar

Strogonow jest daniem mięsnym podawanym w formie gulaszu. Smakowitą i dużo tańszą wersję potrawy można przygotować, korzystając z kotletów sojowych. Przepis jest niezwykle prosty, a smak do złudzenia przypomina oryginał. Koniecznie spróbujcie — spodoba się nawet największym sceptykom.

Strogonow zwykle przyrządza się z krojonej w paseczki polędwicy wołowej. Przesmażone z cebulką i pieczarkami mięso w sosie z dodatkiem pomidorów jest pyszne, ale do najtańszych nie należy. Z tego powodu często z niego rezygnujemy.

Dziś prezentujemy wam równie smaczną i dużo bardziej przystępną cenowo wersję roślinną. Mięso zastąpimy paczką kotletów sojowych. Nie kosztują wiele, a obfitują w białko i bardzo dobrze wchłaniają wszelkie marynaty. Wystarczy odpowiednia kompozycja przypraw, by nabrały niesamowitego smaku.

Przepis na pyszny roślinny strogonow

Składniki:

  • 750 ml bulionu warzywnego

  • 1 opakowanie kotletów sojowych

  • 400 g pieczarek lub boczniaków

  • 1 czerwona papryka (można pominąć)

  • 3 niewielkie ogórki kiszone

  • 1 niezbyt duża marchew

  • pół niedużego selera

  • 2 małe cebule

  • 2 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 40-50 g koncentratu pomidorowego

  • 30 ml sosu sojowego

  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki

  • pół łyżeczki papryki wędzonej

  • 2 łyżeczki majeranku

  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne lub chili

  • 10-15 ml śmietanki sojowej lub mlecznej (można pominąć)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

  • natka pietruszki do podania

Jak zrobić roślinny strogonow? Prosty przepis na tani obiad

Marchew i selera myjemy, obieramy je. Paprykę płuczemy, a cebulę obieramy z łupiny. Wszystkie warzywa kroimy w niezbyt dużą kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Na dnie większego garnka rozgrzewamy porcję oleju.

Wrzucamy cebulę i szklimy ją wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Dodajemy grzyby i smażymy je przez 2-3 minuty. Wrzucamy marchew, selera i paprykę. Wlewamy bulion. Dodajemy suche kotlety sojowe i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy przez 10 minut.

W międzyczasie ścieramy na tarce ogórki kiszone. Przy pomocy szczypiec wyjmujemy sojoszczaki i kroimy je w paseczki. Do garnka z gotowanym strogonowem dodajemy koncentrat pomidorowy, sos sojowy i wszystkie przyprawy.

Dodajemy też starte kiszeniaki, pokrojone kotlety sojowe oraz śmietankę, jeśli jej używamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Strogonow odstawiamy na około 1,5 godziny, by smaki się połączyły. Podgrzewamy i podajemy z tłuczonymi ziemniakami. Możemy posypać posiekaną natką pietruszki.

Na naszej stronie znajdziecie kilka innych dobrze wam znanych dań w wersji roślinnej. Spróbujecie koniecznie pysznych pierogów ruskich w wersji z tofu. Polecamy także znakomite flaczki z boczniaków.

Strogonow bez mięsa jest pyszny
canva/chas53

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: