Smakosze.pl Przepisy Makłowicz nie wyobraża sobie żurku bez tego składnika. “Bez tego to nędzny żureczek”
fot. robertmaklowicz_official; Canva

Makłowicz nie wyobraża sobie żurku bez tego składnika. “Bez tego to nędzny żureczek”

25 marca 2024

Opinia Roberta Makłowicza o różnicy między porządnym żurkem a „nędznym żureczkiem” obiegła internet. Składnik, który odróżnia jeden od drugiego, jest dość nieoczekiwany. Nie chodzi o jajko, kiełbasę ani zakwas.

Makłowicz tradycyjnie

Robert Makłowicz znany jest z tego, że czas najchętniej spędza na południu Europy. Nie traci jednak kontaktu z Polską przez jej kuchnię, zwłaszcza tę tradycyjną, świąteczną. Warto przypomnieć przepis na żurek tego charyzmatycznego kucharza-gawędziarza.

Zwłaszcza że Makłowicz nie boi się stanowczych sądów, kiedy przychodzi do kuchni i gotowania. Jego opinia o żurku przygotowanym bez jednego składnika jest dość wyrazista. „ Nędzny i straszny żureczek ” powstawać ma bez odpowiedniej ilości czosnku .

żurek z jajkiem i kiełbasą
fot. Canva
Wszyscy mówią o tym cieście. Jest tak dobre, że zrobię je na Wielkanoc
Teraz jest czas na zbieranie soku z brzozy

Żurek Makłowicza

Ilość czosnku jest uzależniona od tego, jak mocno czosnkowy żur chcemy osiągnąć. Ja przyznam się szczerze, jeśli nie czuję intensywnego smaku czosnku w żurze, to taki żur mam za nic – wyznał Makłowicz cytowany przez liczne serwisy internetowe.

Zgodnie z tym wyznaniem, jego przepis na żurek zawiera co najmniej sześć ząbków .

Składniki

  • ½ kg wędzonych żeberek
  • 100 g wędzonej szynki
  • 100 g wędzonego boczku
  • ½ l zakwasu żytniego
  • 1 średnia cebula
  • 5 ziemniaków
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe

Gotujemy żur z Makłowiczem

Żeberka, kilka kulek ziela angielskiego i parę listków laurowych zalewamy w garnku dwoma litrami wody. Gotujemy przez godzinę.

Obrane ziemniaki, szynkę i boczek kroimy w kostkę. Dorzucamy ziemniaki do garnka i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy też szynkę.

Boczek i cebulę podsmażamy na maśle. Kiedy cebula lekko się zeszkli, dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy i na patelnię wsypujemy mąkę. Mieszamy, aż powstanie jednolita zasmażka .

Zasmażkę przekładamy do garnka z gotującą się zupą , a następnie w chochli zupy płuczemy dokładnie patelnię i dodajemy do garnka. Dodajemy zakwas i majeranek . Przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez chwilę.

Wypróbuj też przepisy na szybką postną zapiekankę warzywną i schab pieczony z warzywami .

żurek w chlebie
fot. Canva
W wielkanocnym koszyku powinno być 7 produktów. Jeden jest ogromnym zaskoczeniem
Ten sposób farbowania pisanek pokazała mi babcia. Jest najlepszy i niezawodny
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy