Makłowicz wrzuca do rosołu te 4 przyprawy. Bez udziwnień, klasyka górą
Rosół jest niekwestionowanym królem wszystkich polskich zup. Na przestrzeni lat powstała na niego niezliczona ilość sposobów i przepisów. Robert Makłowicz jednak przygotowuje swój wywar w najbardziej tradycyjny sposób. Zamiast dorzucać do garnka wymyślne składniki, trzyma się klasycznego zestawu przypraw.
Rosół Roberta Makłowicza to smak w najczystszej postaci
Tajemnica udanego rosołu nie tkwi w ilości, a jakości składników. Wie o tym dobrze Robert Makłowicz, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego konta na Instagramie. Aromatyczny bulion doprawia prosto- liściem laurowym, zielem angielskim, solą i solidną porcją pieprzu. W długo gotowanym wywarze nie może oczywiście zabraknąć także opalonej nad kuchenką cebuli.
Przepis na rosół według Roberta Makłowicza
Składniki:
- 2 l wody,
- ½ kurczaka
- 500 g antrykotu wołowego
- 4 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 1 cebula
- liść laurowy
- dwa ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Jak ugotować pyszny klasyczny rosół z receptury Roberta Makłowicza?
Mięso na rosół włóż do dużego garnka . Zalej je 2 litrami zimnej wody. Całość doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum . Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj wszystko przez ok. 60 minut .
W międzyczasie przygotuj warzywa do rosołu . Marchew, seler i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki . Cebulę wydobądź z łupin i opal nad kuchenką gazową . Wszystkie warzywa dorzuć do garnka z rosołem, a całość trzymaj na ogniu przez kolejne 90 minut .
Po upływie tego czasu dopraw zupę do smaku solą i pieprzem . Następnie garnek z rosołem zdejmij z ognia . Podawaj go z ugotowanym w oddzielnym garnku makaronem. Przed położeniem na stół możesz udekorować potrawę posiekaną natką pietruszki . Są produkty, które w rosole Makłowicza nie mają prawa się znaleźć . Jeśli na Twojej zupie pojawi się piana, lepiej zastanów się, czy nadal możesz ją bez obaw skonsumować .
Źródło: haps