Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Makłowicz zdradził, jakiego składnika nie akceptuje w rosole. Część Polaków go ubóstwia

Makłowicz zdradził, jakiego składnika nie akceptuje w rosole. Część Polaków go ubóstwia

Rosół nie może zawierać ziemniaków według Makłowicza
canva/valentynsemenov; Screen z filmu na kanale YouTube Robert Makłowicz

Rosół jest jedną z najczęściej przyrządzanych w polskich domach zup. Robert Makłowicz podzielił się swoją opinią na temat dodatków, z jakimi danie będzie dobrze smakowało. Według kucharza niedopuszczalnym jest serwowanie go z ugotowanymi ziemniakami. Przy okazji zdradził też swój przepis na ten wyjątkowo smaczny element obiadu.

Robert Makłowicz nie wyobraża sobie dodania tego produktu do rosołu

Znany i lubiany kulinarny ekspert ceni zarówno tradycyjną kuchnię, jak i odkrywanie nowych smaków. W kwestii serwowania klasyków kuchni polskiej pozostaje jednak nieugięty i, mimo że w wielu regionach do rosołu dodaje się ziemniaki, uważa, że produkt ten zupełnie nie pasuje do aromatycznej zupy.

Choć mówi się o śląskim pochodzeniu tej wersji rosołu, spotkać ją można także i w innych częściach naszego kraju, a sposób dodania ziemniaków może być dwojaki. Niektórzy dodają ugotowane bulwy, podczas gdy inni kuszą się na gęste i kremowe purée bez dodatków.

Mimo utrwalonej tradycji spożywania mięsnego bulionu w tej formie Robert Makłowicz jest sceptyczny. Przekonuje, że o wiele lepiej smakuje ona z makaronem czy ryżem i właśnie na te dwa dodatki stawia, przyrządzając smaczną i dobroczynną zupę.

Przepis na rosół Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 2 litry wody
  • pół kury rosołowej
  • 500 g mięsa wołowego np. antrykotu
  • 3 średnie marchewki
  • 2 niewielkie pietruszki
  • pół niezbyt dużego selera
  • 1 mały por
  • 1 większa cebula
  • 1-2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Do podania:

Jak zrobić dobry rosół? Robert Makłowicz ujawnił swój patent


Mięso oczyszczamy, przenosimy je do garnka i zalewamy zimną wodą. Wrzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy około 60 minut, w międzyczasie usuwając szumy. Warzywa myjemy i obieramy.

Dodajemy je do przyrządzanej zupy wraz z opaloną w płomieniu palnika cebulą. Po kolejnej godzinie doprawiamy rosół solą oraz pieprzem. Serwujemy na ciepło z makaronem krajanką i posiekaną natką pietruszki. Smacznego.

Po inne przepisy na rosół zajrzyjcie na naszą stronę. Szczególnie polecamy wersję z imbirem i kurkumą, która cudownie rozgrzewa w chłodne dni. Być może spodoba wam się także dawna receptura na rosół z podrobami.

Makłowicz rosół bez ziemnaików.png