Makłowicz zdradził, jakiego składnika nie akceptuje w rosole. Część Polaków go ubóstwia
Rosół jest jedną z najczęściej przyrządzanych w polskich domach zup. Robert Makłowicz podzielił się swoją opinią na temat dodatków, z jakimi danie będzie dobrze smakowało. Według kucharza niedopuszczalnym jest serwowanie go z ugotowanymi ziemniakami. Przy okazji zdradził też swój przepis na ten wyjątkowo smaczny element obiadu.
Robert Makłowicz nie wyobraża sobie dodania tego produktu do rosołu
Znany i lubiany kulinarny ekspert ceni zarówno tradycyjną kuchnię, jak i odkrywanie nowych smaków. W kwestii serwowania klasyków kuchni polskiej pozostaje jednak nieugięty i, mimo że w wielu regionach do rosołu dodaje się ziemniaki, uważa, że produkt ten zupełnie nie pasuje do aromatycznej zupy.
Choć mówi się o śląskim pochodzeniu tej wersji rosołu, spotkać ją można także i w innych częściach naszego kraju, a sposób dodania ziemniaków może być dwojaki. Niektórzy dodają ugotowane bulwy, podczas gdy inni kuszą się na gęste i kremowe purée bez dodatków.
Mimo utrwalonej tradycji spożywania mięsnego bulionu w tej formie Robert Makłowicz jest sceptyczny. Przekonuje, że o wiele lepiej smakuje ona z makaronem czy ryżem i właśnie na te dwa dodatki stawia, przyrządzając smaczną i dobroczynną zupę.
Przepis na rosół Roberta Makłowicza
Składniki:
- 2 litry wody
- pół kury rosołowej
- 500 g mięsa wołowego np. antrykotu
- 3 średnie marchewki
- 2 niewielkie pietruszki
- pół niezbyt dużego selera
- 1 mały por
- 1 większa cebula
- 1-2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Do podania:
- posiekana natka pietruszki
- makaron krajanka
Jak zrobić dobry rosół? Robert Makłowicz ujawnił swój patent
Mięso oczyszczamy, przenosimy je do garnka i zalewamy zimną wodą. Wrzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy około 60 minut, w międzyczasie usuwając szumy. Warzywa myjemy i obieramy.
Dodajemy je do przyrządzanej zupy wraz z opaloną w płomieniu palnika cebulą. Po kolejnej godzinie doprawiamy rosół solą oraz pieprzem. Serwujemy na ciepło z makaronem krajanką i posiekaną natką pietruszki. Smacznego.
Po inne przepisy na rosół zajrzyjcie na naszą stronę. Szczególnie polecamy wersję z imbirem i kurkumą, która cudownie rozgrzewa w chłodne dni. Być może spodoba wam się także dawna receptura na rosół z podrobami.