Smakosze.pl Przepisy Makłowicz zrobił paschę z rodzinnego przepisu. Jest tak prosta, że przygotuję ją na Wielkanoc
Fot. Canva/Ivanna Pavliuk; maklowicz.pl

Makłowicz zrobił paschę z rodzinnego przepisu. Jest tak prosta, że przygotuję ją na Wielkanoc

23 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Pascha z przepisu Roberta Makłowicza musi znaleźć się na twoim wielkanocnym stole. Zaproszeni goście będą zachwyceni nie tylko tym, że zrobiłaś ją z przepisu znanego kucharza, ale też jest wyjątkowym smakiem. Przepis jest banalnie prosty, więc na pewno ci się uda.

Makłowicz pokazał rodzinny przepis

Robert Makłowicz to uwielbiany przez pokolenia Polaków podróżnik, dziennikarz i co najważniejsze – kucharz. Przez lata swoimi podróżami i przepisami dzielił się z widzami programów kulinarnych. Obecnie robi to na swoim kanale na YouTubie.

To właśnie tam pokazał, jak zrobić paschę wielkanocną, czyli ciasto z twarogu, jajek i kilku dodatków. Jest ona niezwykła i to nie dlatego, że pokazał ją sam Makłowicz, ale dlatego, że pochodzi z jego rodzinnego i bardzo starego przepisu. A te jak wiemy, są najlepsze. Sprawdź przepis i podaj to pyszne ciasto na Wielkanoc.

twaróg.jpg
Fot. YouTube/Robert Makłowicz
Żadna cebula. Wielkanocne pisanki farbuję za pomocą tej przyprawy

Co będzie ci potrzebne?

Podstawą tradycyjnej paschy jest twaróg oraz masło. Oba produkty należy razem zemleć. Jest to niezwykle żmudny proces, ale na szczęście możesz użyć twarogu z wiaderka, tak jak zrobił to Robert Makłowicz . Reszta produktów to dodatki. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz na liście poniżej.

Składniki:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 250 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta kardamonu
  • kandyzowane skórki z pomarańczy
  • rodzynki
  • skórka z cytryny
  • szczypta soli

Przepis na pachę według Makłowicza

Do dużej miski przełóż twaróg. Wsyp garść podsmażonych rodzynek, odrobinę kardamonu oraz niewielką garść kandyzowanej skórki z pomarańczy. Dodaj cukier puder, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wbij jajka. Dokładnie umyj i wyszoruj skórkę cytryny. Zetrzyj ją nas małych oczkach tarki i przesyp do miski z pozostałymi składnikami.

Za pomocą miksera wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą i gładką masę . Durszlak wyłóż gazą i postaw go na talerzu. Masę przelej do durszlaka. Paschę przykryj gazą i schowaj do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyciągnij ją na płaski talerz. Jej wierzch mojej przyozdobić rodzynkami lub skórką z pomarańczy. Teraz wystarczy kroić ciasto na kawałki i gotowe. Sprawdź, jak zrobić doskonałe jajko w koszulce oraz poznaj przepis na niezwykłą zapiekankę .

przelewanie paschy.jpg
Fot. YouTube/Robert Makłowicz
Wybrańcy zjedzą posiłek tysiące km nad Ziemią. Wkrótce startuje pierwsza kosmiczna restauracja
Przy nich placki ziemniaczane wypadają blado. Główny składnik kupisz w warzywniaku za kilka złotych
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy