Przy nich placki ziemniaczane wypadają blado. Główny składnik kupisz w warzywniaku za kilka złotych
Lubisz klasyczne placki ziemniaczane? W takim razie pokochasz te, które znajdziesz w poniższym przepisie. Podstawą jest tanie warzywo, które niesłusznie pomijamy podczas zakupów Ciekawa, o czym mowa? Koniecznie czytaj dalej.
Placki ziemniaczane to przeszłość
Chyba każdy uwielbia placki ziemniaczane. A przynajmniej ja nie znam nikogo, kto by ich nie lubił. Są fantastyczne, bo smakują zarówno na słodko, jak i na słono. W połączeniu z mięsnym sosem smakują wybornie.
Smak placków ziemniaczanych znamy już na wylot. A gdyby tak zastąpić ziemniaki czymś zupełnie innym? Poproś panią w warzywniaku o białą rzodkiew i przekonaj się, co można z niej upichcić. Nieprędko wrócisz do tarcia kartofli na placki.
Taką pieczeń podam na Wielkanoc zamiast schabu. Goście będą mogli uwierzyć, co jest w środku
Zamiast ziemniaków weź to warzywo
W tym przepisie, jak wspomniałem na początku, ziemniaki będą zastąpione innym warzywem. I to znacznie lepszym, bo o bardziej wyrazistym smaku. Jest nim - biała rzodkiew. Nie dziw, bo z tego warzywa wyjdą naprawdę pyszne placki. Będą lekko ostre, ale nie martw się, smak na pewno ci się spodoba. W dodatku to warzywo kosztuje grosze i dostaniesz je w każdym warzywniaku. Poniżej umieściłem listę ze wszystkimi potrzebnymi składnikami.
Składniki:
- 1 kg białej rzodkwi
- 70 g mąki pszennej
- 1 cebula
- 1 jajko
- 40 g żółtego sera w kostce
- pieprz
- sól
Przepis na placki z rzodkwi
Rzodkiew obierz i umyj. Następnie zetrzyj ją na dużych oczkach tarki. Startą rzodkiew odsącz i umieść na sitku. Posyp solą i zostaw na kilka minut. Po tym czasie ponownie ja wyciśnij i przełóż do dużej miski.
Dodaj do niej pokrojoną w małą kostkę cebulę oraz wsyp mąkę i wbij jajko. Wsyp starty ser żółty oraz odrobinę pieprzu i soli. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzej olej. Następnie nakładaj na nią odrobinę ciasta i formuj z nich placuszki. Smaż z dwóch stoi do zarumieniania się ich na złoty kolor. Na koniec odsącz je z nadmiaru tłuszczu i gotowe.