Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ta rolada waflowa to smak mojego dzieciństwa. Jest lepsza nawet niż blok czekoladowy
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 02.04.2025 22:00

Ta rolada waflowa to smak mojego dzieciństwa. Jest lepsza nawet niż blok czekoladowy

deser z waflami
Fot. youtube.com/bomipacooking8728

Ten przepis trudno nazwać w pełni PRL-owskim. Zawiera w końcu banany, a te w czasach słusznie minionych były rzadkim luksusem. Jednak łączy go z dawnymi czasami cały charakter improwizowanego deseru z prostych składników.

Rolada waflowa z bananem

Sercem tego deseru są banany, ale tkanką, która go wypełnia – dobrze znana nam masa podobna do bloku czekoladowego. Ta bieda-czekolada to PRL-owskie naśladownictwo, oparte o kakao, masło i cukier. Wszystko zawinięte jest w wafle tortowe.

Pomysłowa jest sama forma tego deseru. Ekspresowo przygotowujemy banany w postaci rolady, którą następnie można kroić jak ciasto. Do zalet przepisu należy to, że – jak przystało na kryzysowe danie – składa się z łatwo dostępnych (dziś) składników, w większości łatwych w przechowywaniu w spiżarni.

masa na roladę
Fot. youtube.com/bomipacooking8728
Bosacka bije na alarm, folia może niszczyć nerki. Wszystko przez 1 błąd

Zawiń banany w wafle

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału POMIPA Cooking. Autorka dodaje tam do masy dodatkowo pokruszone wafle. Całość ma więc bardziej mączną strukturę, nieco odmienną od oryginalnego bloku czekoladowego. Wafle takie pozwalają jednak zachować konsystencję przy dodaniu galaretki. Warto więc mieć je na podorędziu i dodawać w miarę potrzeby.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 3 banany
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 3 łyżki kakao
  • 4 wafle tortowe
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 małe opakowanie herbatników
składniki rolady
Fot. youtube.com/bomipacooking8728

Prosty deser jak z PRL-u

Dwa wafle rozdrabniamy. Do osobnej miski kruszymy herbatniki. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie według przepisu na opakowaniu.

W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy też kakao.

Do masy kakaowej wsypujemy partiami herbatniki, ciągle mieszając. Dolewamy galaretkę. Kiedy wszystko połączy się w jednolitą masę, dodajemy wafle do uzyskania pożądanej gęstości.

namaczanie wafli
Fot. youtube.com/bomipacooking8728

Ściereczkę kuchenną namaczamy w gorącej wodzie i wyciskamy, by została wilgotna. Układamy na niej wafle i nakrywamy, by przeszły wilgocią. Następnie wafle układamy na desce i smarujemy dokładnie masą kakaową.

Wzdłuż jednej z krawędzi układamy na każdym waflu po 1,5 banana. Rolujemy je ciasno. Odstawiamy do przestudzenia i do lodówki do stężenia. Podajemy pokrojone na 3-centymetrowe kawałki.

Wypróbuj też przepisy na doskonały miodownik i kotlety mielone z kaszą gryczaną.

rolada bananowa
Fot. youtube.com/bomipacooking8728