Smakosze.pl Przepisy Mało kto słyszał o surówce z tego warzywa. Jeden kęs i nie będziesz mógł się od niej oderwać
canva/Mariha-kitchen

Mało kto słyszał o surówce z tego warzywa. Jeden kęs i nie będziesz mógł się od niej oderwać

15 kwietnia 2023

Wyrazista surówka z czarnej rzepy będzie pasowała do wielu dań obiadowych. Prosty w przygotowaniu rarytas nie wymaga wielu składników. Z pewnością spodoba się waszej rodzinie. Musicie spróbować.

Przepis na wyśmienitą surówkę z rzepy

Ostra bulwa podkreślona odrobiną soli i gęstym nabiałem smakuje obłędnie. Wykonanie nie jest skomplikowane i warto tę surówkę poda przy najbliższej okazji. Będziecie nią zachwyceni.

Składniki:

  • 1 większa bulwa czarnej rzepy
  • 40-50 g kwaśnej śmietany
  • sól w ilości do smaku
Skandaliczne ile zapłaciła za lody. Tak drogich nie ma nawet w Warszawie

Jak przygotować surówkę z rzepy? Prosty rarytas smakuje obłędnie

Zaczynamy od wyszorowania i obrania czarnej rzepy. Następnie warzywo ścieramy na tarce o większych oczkach i umieszczamy w misce. Solimy i odstawiamy na około 20 minut , by rzepa nieco zmiękła. Łączymy ją ze śmietaną.

Wskazówka: klasyczną śmietanę możecie zastąpić gęstym produktem sojowym. Wtedy przygotujecie wegańską wersję znakomitego dodatku obiadowego.

Jak podać surówkę z rzepy?

Surówka z czarnej rzepy najlepiej smakuje w połączeniu z pieczonymi mięsami. Można ją jednak podać również do dowolnych kotletów warzywnych czy smażonego tofu lub tempehu.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite surówki. Szczególnie polecamy prosty patent na rarytas z pora, marchewki i jabłka . Spróbujcie koniecznie również specjału z kapusty przygotowanego tak, jak w chińskiej restauracji — jest niesamowicie pyszny.

Surówka z rzepy jest pyszna.png
canva/adrianciurea69
Nie potrzebujesz słoików ani zalewy. Najszybsze ogórki małosolne zrobisz w jedną noc
Dawniej Polacy masowo gotowali na nich rosoł. Dziś wzdrygamy się na sam widok
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy