Dawniej Polacy masowo gotowali na nich rosoł. Dziś wzdrygamy się na sam widok
Zapomnij o rosole gotowanym wyłącznie na porcji z kury. Dodaj do niego również kurze łapki. Wywar będzie pełniejszy w smaku i bardziej aromatyczny. Będzie także o wiele zdrowszy. Rosół na kurzych łapkach jest przepisem z danych lat.
Rosół na kurzych nóżkach ma jeszcze lepszy smak
Rosół gotujemy zwykle na mięsie drobiowym z dodatkiem wołowiny. Dodajemy włoszczyznę i aromatyczne przyprawy. Mało kto wie, że dawniej wywar gotowało się nieco inaczej. Oprócz porcji rosołowej z kury dodawano również kurze łapki.
Rosół na kurzych łapkach jest jeszcze smaczniejszy, zdrowszy i rozgrzewający. W łapkach znajduje się kolagen, który wzmacnia skórę i dba o nasze stawy. Sprawia również, że rosół staje się bardziej treściwy i ma piękny, złoty kolor.
Do rosołu koniecznie dodaj również kawałek kapusty włoskiej, lubczyk oraz goździki. Tak ugotowany wywar będzie pełen smaku i aromatu i każdy będzie prosił o dokładkę. Już nie zrobisz kultowej zupy inaczej.
Kucharz porównał ogórki kiszone i konserwowe. Dla jednych nie miał litościZapomniany przepis na rosół. Jest jeszcze lepszy i bardziej treściwy
Składniki:
- 2 porcje rosołowe z kury
- 300 g kurzych łapek
- włoszczyzna
- ¼ główki kapusty włoskiej
- 2 cebule
- 3 gałązki świeżego lubczyku
- natka pietruszki
- 2 goździki
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
Jak ugotować rosół na kurzych nóżkach?
Porcje rosołowe i kurze łapki umyj i włóż do większego garnka. Następnie zalej zimną wodą i gotuj na najmniejszym ogniu przez godzinę. Po tym czasie dodaj opalone nad ogniem cebule, obraną włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie.
Dodaj także lubczyk, kapustę i goździki. Gotuj przez 3 godziny. Rosół musi się delikatnie pyrkać, nie może wrzeć. Po tym czasie dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku solą i pieprzem, smacznego.
Nie uwierzysz, co Gessler dodaje do ziemniaczanego puree. Smak zachwyci każdego. Na obiad przygotuj pulpety z niezwykłym dodatkiem. Będą jeszcze lepsze.