Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dawniej Polacy masowo gotowali na nich rosoł. Dziś wzdrygamy się na sam widok
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.04.2023 16:05

Dawniej Polacy masowo gotowali na nich rosoł. Dziś wzdrygamy się na sam widok

aromatyczny rosół na kurzych łapkach
Screen z filmu pochodzi z kanału PAPU DE ŻER na YouTube

Zapomnij o rosole gotowanym wyłącznie na porcji z kury. Dodaj do niego również kurze łapki. Wywar będzie pełniejszy w smaku i bardziej aromatyczny. Będzie także o wiele zdrowszy. Rosół na kurzych łapkach jest przepisem z danych lat.

Rosół na kurzych nóżkach ma jeszcze lepszy smak

Rosół gotujemy zwykle na mięsie drobiowym z dodatkiem wołowiny. Dodajemy włoszczyznę i aromatyczne przyprawy. Mało kto wie, że dawniej wywar gotowało się nieco inaczej. Oprócz porcji rosołowej z kury dodawano również kurze łapki.

Rosół na kurzych łapkach jest jeszcze smaczniejszy, zdrowszy i rozgrzewający. W łapkach znajduje się kolagen, który wzmacnia skórę i dba o nasze stawy. Sprawia również, że rosół staje się bardziej treściwy i ma piękny, złoty kolor.

Do rosołu koniecznie dodaj również kawałek kapusty włoskiej, lubczyk oraz goździki. Tak ugotowany wywar będzie pełen smaku i aromatu i każdy będzie prosił o dokładkę. Już nie zrobisz kultowej zupy inaczej.

Kucharz porównał ogórki kiszone i konserwowe. Dla jednych nie miał litości

Zapomniany przepis na rosół. Jest jeszcze lepszy i bardziej treściwy

Składniki:

  • 2 porcje rosołowe z kury
  • 300 g kurzych łapek
  • włoszczyzna
  • ¼ główki kapusty włoskiej
  • 2 cebule
  • 3 gałązki świeżego lubczyku
  • natka pietruszki
  • 2 goździki
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku

Jak ugotować rosół na kurzych nóżkach?

Porcje rosołowe i kurze łapki umyj i włóż do większego garnka. Następnie zalej zimną wodą i gotuj na najmniejszym ogniu przez godzinę. Po tym czasie dodaj opalone nad ogniem cebule, obraną włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie.

Dodaj także lubczyk, kapustę i goździki. Gotuj przez 3 godziny. Rosół musi się delikatnie pyrkać, nie może wrzeć. Po tym czasie dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku solą i pieprzem, smacznego.

Nie uwierzysz, co Gessler dodaje do ziemniaczanego puree. Smak zachwyci każdego. Na obiad przygotuj pulpety z niezwykłym dodatkiem. Będą jeszcze lepsze.

rosół.jpg
Wikimedia Commons/MOs810, CC BY-SA 4.0