Poznaliśmy sekret surówki jak z chińskiej restauracji. Kluczowa jest zalewa
Surówka jak z chińskiej restauracji będzie zdrowym urozmaiceniem niejednego obiadu. Zmiękczone aromatyczną zalewą warzywa zachwycą was bogatą konsystencją i zbalansowanym smakiem. Przygotowanie dodatku jest bardzo proste — musicie choć raz spróbować.
Przepis na surówkę jak z chińskiej restauracji
Składniki:
- pół niedużej główki białej kapusty
- 1 nieco większa marchewka
- 1 słodkie jabłko
- 1 spora cebula
- 80 ml oleju rzepakowego
- 60 ml octu winnego lub jabłkowego
- 15-20 g cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
Jak zrobić surówkę jak z chińskiej restauracji?
W większym garnku umieszczamy olej rzepakowy, wybrany ocet, sól oraz cukier. Podgrzewamy całość do czasu, aż przyprawy się rozpuszczą. Nie zagotujemy jednak mieszanki. Kapustę oczyszczamy i szatkujemy, a umytą marchew obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Podobnie postępujemy z jabłkiem.
Cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy w cienkie piórka. Składniki surówki umieszczamy w dużej szklanej misce i zalewamy je przygotowaną marynatą. Dokładnie mieszamy, delikatnie przyciskając wszystko łyżką do ścianek naczynia — takie ugniatanie sprawi, że składniki szybciej zmiękną.
Surówkę jak z chińskiej restauracji studzimy, po czym podajemy do obiadu. Przed włożeniem do lodówki, usuwamy nadmiar zalewy. Dla bezpieczeństwa jednak nie przechowujmy jej dłużej niż 2-3 dni.
Polecamy również inne wyjątkowe surówki
Po inne przepisy na surówki zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. patent na smacznego colesława z czerwonej kapusty. Być może spodoba wam się także prosta receptura na słodki smakołyk z selera.