Smakosze.pl Produkty Mało kto zdaje sobie sprawę, jak zdrowy jest ten owoc. Powinniśmy sięgać po niego znacznie częściej
Canva / bhofack2

Mało kto zdaje sobie sprawę, jak zdrowy jest ten owoc. Powinniśmy sięgać po niego znacznie częściej

2 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Awokado jest owocem, który zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Pochodzący ze słonecznego Meksyku przysmak cieszy charakterystycznym smakiem i pięknym, jasnozielonym kolorem miąższu.  Poza niewątpliwymi walorami smakowymi i estetycznymi awokado posiada także szereg właściwości prozdrowotnych. Warto po nie sięgać przy każdej nadarzającej się okazji.

Awokado jest smaczne i niezwykle zdrowe

Awokado uznawane jest za jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Jest idealnym uzupełnieniem jadłospisu. Zawartość zdrowych tłuszczów oraz wartościowych pierwiastków zdecydowanie wyróżnia je na tle innych dostępnych w sklepach roślin jadalnych. Co zatem można znaleźć w jego wnętrzu?

Jajeczne koszyczki Marioli to wielkanocny hit. Zdobią i smakują jak mało co

Jakie właściwości odżywcze ma awokado?

W awokado znaleźć można cenne kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9 . Nie brakuje też w nim witamin i minerałów, przy czym zawartość cukrów prostych jest znikoma.

Awokado zawiera witaminy A, B6, C, E, oraz K . Z minerałów warto wymienić chociażby wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, fosfor i potas . Nie można zapomnieć również o korzystnych związkach, między innymi ryboflawinie, tiaminie, kwasie foliowym i niacynie . Ten owoc to prawdziwy skarb, jeśli chodzi o właściwości odżywcze .

Awokado charakteryzuje się stosunkowo dużą ilością tłuszczu i wysoką kalorycznością . Paradoksalnie nie dyskwalifikuje go to z listy produktów, które warto spożywać. Zawarty w owocu tłuszcz sprawia, że pozostałe składniki odżywcze są lepiej przyswajane przez organizm .

W zielonym miąższu owocu kryje się spora ilość błonnika . Ponadto warto w jego składzie wyróżnić glutation, który jest antyoksydantem. Po zapoznaniu się z listą składników zawartych w awokado pora przyjrzeć się jego właściwościom . Co daje nam jedzenie tego owocu?

Co możemy zyskać na jedzeniu awokado?

Zawarte w awokado kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu we krwi . Dzięki temu chronią serce i zmniejszaj ryzyko wystąpienia miażdżycy . Jeden ze składników awokado - kwas oleinowy znany jest jako składnik przeciwdziałający występowaniu i rozwojowi niektórych chorób nowotworowych .

Witaminy C, E i A uznawane są za silne przeciwutleniacze, które skutecznie zwalczają wolne rodniki . Z kolei witaminy z grupy B oraz potas korzystnie wpływają na układ nerwowy . Zawarty w awokado kwas foliowy szczególnie ceniony jest jako związek przeciwdziałający występowaniu wad rozwojowych płodu . Z tego względu owoc polecany jest do jedzenia kobietom w ciąży.

Wysoka zawartość potasu wpływa korzystnie na poziom ciśnienia krwi . Składnik ten reguluje pracę serca oraz układu krążenia. Dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny awokado będzie miało zbawienny wpływ na nasz wzrok .

Awokado polecane jest osobom, które walczą z nadprogramowymi kilogramami . Zawiera w sobie jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które  wspomagają diety redukcyjne . Duża ilość błonnika zapewnia długotrwałe uczucie sytości i ogranicza napady głodu . Wpływa też korzystnie na pracę jelit.

Awokado do diety można wprowadzić pod rozmaitymi postaciami . Będzie dobrym składnikiem sałatek, sprawdzi się także na tostach . Nikomu nie trzeba przedstawia kultowego guacamole , w którym ze smakiem można maczać rozmaite słone przekąski. Z udziałem owocu przygotujemy również pożywne smoothie . Sprawdź, jak wybrać najlepsze awokado podczas zakupów . Owoc ten w smaczny i sprytny sposób wprowadzisz do pysznego śniadania .

kanapka z awokado.png
Canva / bhofack2
Kiedyś masowo na naszych stołach, dziś na czarnej liście. Lepiej unikaj tej ryby, tak jak pangi
Nikt nie robi surówki z czerwonej kapusty jak siostra Anastazja. Ten dodatek jest hitem
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy