Mało kto zdaje sobie sprawę, jak zdrowy jest ten owoc. Powinniśmy sięgać po niego znacznie częściej
Awokado jest owocem, który zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Pochodzący ze słonecznego Meksyku przysmak cieszy charakterystycznym smakiem i pięknym, jasnozielonym kolorem miąższu. Poza niewątpliwymi walorami smakowymi i estetycznymi awokado posiada także szereg właściwości prozdrowotnych. Warto po nie sięgać przy każdej nadarzającej się okazji.
Awokado jest smaczne i niezwykle zdrowe
Awokado uznawane jest za jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Jest idealnym uzupełnieniem jadłospisu. Zawartość zdrowych tłuszczów oraz wartościowych pierwiastków zdecydowanie wyróżnia je na tle innych dostępnych w sklepach roślin jadalnych. Co zatem można znaleźć w jego wnętrzu?
Jakie właściwości odżywcze ma awokado?
W awokado znaleźć można cenne kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9 . Nie brakuje też w nim witamin i minerałów, przy czym zawartość cukrów prostych jest znikoma.
Awokado zawiera witaminy A, B6, C, E, oraz K . Z minerałów warto wymienić chociażby wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, fosfor i potas . Nie można zapomnieć również o korzystnych związkach, między innymi ryboflawinie, tiaminie, kwasie foliowym i niacynie . Ten owoc to prawdziwy skarb, jeśli chodzi o właściwości odżywcze .
Awokado charakteryzuje się stosunkowo dużą ilością tłuszczu i wysoką kalorycznością . Paradoksalnie nie dyskwalifikuje go to z listy produktów, które warto spożywać. Zawarty w owocu tłuszcz sprawia, że pozostałe składniki odżywcze są lepiej przyswajane przez organizm .
W zielonym miąższu owocu kryje się spora ilość błonnika . Ponadto warto w jego składzie wyróżnić glutation, który jest antyoksydantem. Po zapoznaniu się z listą składników zawartych w awokado pora przyjrzeć się jego właściwościom . Co daje nam jedzenie tego owocu?
Co możemy zyskać na jedzeniu awokado?
Zawarte w awokado kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu we krwi . Dzięki temu chronią serce i zmniejszaj ryzyko wystąpienia miażdżycy . Jeden ze składników awokado - kwas oleinowy znany jest jako składnik przeciwdziałający występowaniu i rozwojowi niektórych chorób nowotworowych .
Witaminy C, E i A uznawane są za silne przeciwutleniacze, które skutecznie zwalczają wolne rodniki . Z kolei witaminy z grupy B oraz potas korzystnie wpływają na układ nerwowy . Zawarty w awokado kwas foliowy szczególnie ceniony jest jako związek przeciwdziałający występowaniu wad rozwojowych płodu . Z tego względu owoc polecany jest do jedzenia kobietom w ciąży.
Wysoka zawartość potasu wpływa korzystnie na poziom ciśnienia krwi . Składnik ten reguluje pracę serca oraz układu krążenia. Dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny awokado będzie miało zbawienny wpływ na nasz wzrok .
Awokado polecane jest osobom, które walczą z nadprogramowymi kilogramami . Zawiera w sobie jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają diety redukcyjne . Duża ilość błonnika zapewnia długotrwałe uczucie sytości i ogranicza napady głodu . Wpływa też korzystnie na pracę jelit.
Awokado do diety można wprowadzić pod rozmaitymi postaciami . Będzie dobrym składnikiem sałatek, sprawdzi się także na tostach . Nikomu nie trzeba przedstawia kultowego guacamole , w którym ze smakiem można maczać rozmaite słone przekąski. Z udziałem owocu przygotujemy również pożywne smoothie . Sprawdź, jak wybrać najlepsze awokado podczas zakupów . Owoc ten w smaczny i sprytny sposób wprowadzisz do pysznego śniadania .